‘Waterstress treft consument en bedrijven’

0

Van al het water op aarde is 0,6% beschikbaar voor consumptie door particulieren en bedrijven. En dat aanbod neemt af, terwijl de vraag juist toeneemt. Er is nu sprake van waterstress met grote financiële gevolgen voor bedrijven, met name voor (fris)drankproducenten. Dat stelt Elly Irving, duurzaamheidsanalist bij Schroders.

Water stress treft consument en bedrijven

Waterschaarste door een groeiende wereldbevolking, economische ontwikkeling en landbouw, is niet een langetermijnrisico, dat ver achter de beleggingshorizon ligt. Uit onderzoek van het Carbon Disclosure Project (CDP) blijkt dat een meerderheid van bedrijven meent dat waterrisico’s zich binnen de komende drie jaar voordoen. Goed watermanagement door bedrijven is dan ook essentieel, waarschuwt Irving.

Watermanagement gaat niet meer alleen over milieurisico’s, zoals het vermijden van watervervuiling en behoud van de waterkwaliteit. Het gaat ook over bredere maatschappelijke en bedrijfseconomische risico’s. Het bewustzijn ten aanzien van waterrisico’s verbetert, maar tegelijkertijd neemt de regulering voor bedrijven en hun toeleveranciers toe en daarmee de kosten.

De (fris)dranksector is sterk afhankelijk van water. In het CDP-onderzoek geeft 90% van de 36 responderende internationale (fris)drankproducenten aan dat de kwaliteit van water de komende tien jaar een belangrijke succesfactor zal zijn voor de langetermijnstrategie. Vooral brouwerijen hebben een hoog waterverbruik. Zij zijn extra gevoelig voor veranderingen in regulering of stijgende watergerelateerde kosten.

“Nu al nemen de watergerelateerde uitgaven van brouwerijen sterk toe”, constateert Irving. Uit onderzoek van Schroders naar brouwerijen bleek dat ondanks dat brouwers beschikken over goed risicomanagement, slechts een van de acht geanalyseerde brouwerijen water betitelt als een fundamenteel onderdeel van het businessmodel. “Aangezien water een sleutelingrediënt is voor brouwerijen, zouden beleggers zich hierover zorgen moeten maken”, vindt de duurzaamheidsanalist.

In regio’s met veel waterstress kunnen de operationele kosten voor bedrijven stijgen, mede onder invloed van lokale gemeenschappen. Dat zorgt ervoor dat de social operating costs toenemen. Waterstress wordt door alle belanghebbenden erkend als een belangrijk issue. “In het licht van de stijgende kosten voor water, striktere regulering en druk vanuit de lokale gemeenschappen, moeten bedrijven focussen op verbetering van de waterefficiency. Op die manier kunnen de bedrijfseconomische en sociale kosten worden gedrukt”, concludeert Irving.

Lees meer in Water stress: The rising costs faced by beverages companies van Elly Irving

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie The Asset

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website en nieuwsbrief van The Asset. Het team brengt met name nieuws en visies die interessant zijn voor beleggingsprofessionals.


Kennispartners

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op 'Accepteren' hieronder, dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten