De invloed van ‘Yellenomics’ ebt steeds meer weg. Althans met deze vaststelling komt Tony Crescenzi, marktstrateeg en portefeuillebeheerder bij Pimco. Hoe lang zal Janet Yellen nog de ‘Fairy Godmother of the markets’ blijven?
Crescenzi sugereert dat beleggers zich beter kunnen richten op de periode na de verwachte eerste Amerikaanse renteverhoging, in plaats van op de precieze timing van die stap. De Federal Reserve vreest dat een te vroege renteverhoging zal leiden tot een schoksgewijze uittocht van beleggers uit effecten met een relatief hoog risicoprofiel. Dit zou negatief uitpakken voor de economische groei.
De Fed toont recentelijk veel begrip voor de aspecten waarover de markten zich zorgen maken en heeft zijn vooruitzichten voor de hoogte van de beleidsrente naar beneden bijgesteld. Ook heeft de centrale bank zijn verwachtingen voor economische groei en inflatie verlaagd.
“Yellenomics, de buitengewone monetaire verruiming van de afgelopen jaren onder aansturing van Janet Yellen, komt langzaam tot zijn einde en verliest zijn grip op de markten”, aldus Crescenzi. “De recente stijging van de Amerikaanse dollar laat zien dat de maatregelen waarmee de Amerikaanse Fed de marktprijzen probeert te beïnvloeden, plaatsmaken voor meer traditionele invloeden, zoals economische data en onderliggende fundamentele economische factoren.”
Focus op de timing van de eerste rentestap van de Fed lijkt volgens de inzichten van Crescenzi van ondergeschikt belang bij het samenstellen van portefeuilles. Eerder dan met de timing op zich, kunnen beleggers het beste rekening houden met het (naar verwachting lage) tempo en de (naar verwachting bescheiden) omvang van de stappen waarmee de Fed de rente gaat verhogen. “Ook is het verstandig te letten op de verwachte renteniveaus wereldwijd, die waarschijnlijk laag blijven.”