De financiële sector is er lang niet zo slecht aan toe als soms wordt beweerd. Dat is de toon van een rapport ‘Outlook for Financials’ van de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity International. Nog sterker nog. De sector zit weer in de in de lift.
De economen van Fidelity zijn optimistisch over de wereldwijde vooruitzichten. De Amerikaanse renteverhoging (voor verzekeraars) en de groei van niet-kredietactiviteiten zoals vermogensbeheer (voor de banken) ondersteunen die positieve stellingname.
Hun conclusie is dat het beleggers vergeven is dat ze de financiële sector links lieten liggen na de kater van 2007-2009, maar dat de positieve macro-economische vooruitzichten maken dat de sector weer aantrekkelijk is.
De economen van Fidelity baseren zich hierbij op de volgende vijf argumenten:
1. Hogere rente is goed
Veel beleggers twijfelen nog of een renteverhoging wel een goede zaak is voor de banken. Ze gaan ervan uit dat als lenen duurder wordt dat banken en andere financiers het moeilijker krijgen doordat meer bedrijven in de problemen zullen komen. Studies tonen evenwel aan dat de impact van een hogere rente zich vooral zal uiten in extra rente-inkomsten voor de banken. Zelfs als de rentestap klein is.
2. De economie boert goed
Daar komt nog bij dat renteverhogingen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in feite een antwoord zijn op een herstellende economie. En dat is een goede zaak voor financiële instellingen. Bedrijven en consumenten gaan meer lenen, transactie-inkomsten gaan omhoog en de kwaliteit van kredieten stijgt door betere bedrijfsresultaten.
Bovendien zijn banken sinds de kredietcrisis van 2007-2009 sowieso terughoudender met kredietverlening. De situatie in Europa is anders, maar ook hier heeft de Europese Centrale Bank (ECB), juist door het monetaire verruimingsbeleid, het vertrouwen in de economie op peil weten te houden. Financiële instellingen profiteren van de lossere kredietomgeving. Het is de verwachting dat de ECB de rentes voor langere tijd laag zal houden.
3. De nieuwe regels zijn verteerd
Niet elke bank profiteert op gelijke wijze van het gevoerde beleid, of het nu in Europa of de VS is. Toch kan gesteld worden dat ook de nieuwe gedragsregels, ingevoerd na de financiële crisis, gunstig zijn voor de gehele sector. Behoedzame banken die allemaal dezelfde regels naleven, leveren hun aandeelhouders op termijn ook betere resultaten op.
4. Verzekeraars snakken naar hogere rente
Voor verzekeraars en pensioenfondsen liggen de kaarten enigszins anders. Als grote beleggers, in onder meer staatsobligaties, ontvangen ze lagere rentes dan wat ze aan hun klanten beloofd hebben. Met name voor de balans van levensverzekeraars zou een renteverhoging in de VS dan ook een goede zaak zijn.
5. Ook voor groeimarkten zijn de termijnvooruitzichten positief
Een aantal groeimarkten kent momenteel problemen, maar ook daar zijn de langetermijnvooruitzichten positief: het financieel vermogen stijgt, en er ontstaat een middenklasse die een op Europese of Amerikaanse leest geschoeide en goed geoliede financiële dienstverlening verwacht: bankrekeningen, verzekeringsproducten, (online) broker accounts en pensioenoplossingen. Ook voor de kredietmarkt is hier nog veel ruimte voor groei.
6. Groei van niet-kredietactiviteiten krikt de winst op
Tot slot duwen de hogere kapitaaleisen banken in de richting van diensten die inkomsten genereren uit niet-kredietactiviteiten. Denk maar aan op fees gebaseerde vermogensbeheer. Onderzoek door Fidelity toont aan dat 42% van de ondervraagde Amerikaanse (kleine en grote) banken de afgelopen vijf jaar meer vermogensbeheeractiviteiten zijn gaan doen. Naast vermogensbeheer zien banken groei in vastgoedfinanciering en -beleggingen. Zo zijn er mooie vooruitzichten in een aantal groeimarkten, terwijl ook de Duitse huurprijzen al twee jaar aan een stijging bezig zijn.