Beleggers moeten actief in Azië op zoek naar kwaliteitsaandelen die een consistent rendement opleveren en die redelijk gewaardeerd zijn. Dat schrijft Robin Parbrook, Hoofd aandelen Azië ex Japan bij Schroders, in zijn Outlook voor 2016.
“Terugkijkend op 2015 hebben de Aziatische aandelenmarkten een uitdagend jaar achter de rug door de vertraging in de groei van de wereldeconomie en de opkomende markten, met name in China”, schrijft Parbrook. Dit heeft volgens hem zwaar gewogen op het beleggerssentiment. De eerder in 2015 afgegeven waarschuwingen dat een bubble in de maak was door vergaande margin lending werden gerechtvaardigd toen de aandelenkoersen in het midden van het jaar instortten.
Parbrook vindt de Aziatische markten niet zo goedkoop als wordt gedacht. Dit lijkt ongeloofwaardig gezien de teleurstellende prestaties van de Aziatische markten in 2015 en ook voor de laatste vijf jaar, waarbij het rendement op de belangrijkste MSCI All Country Asia Pacific ex Japan-index effectief nul was in Amerikaanse dollars. “Haal je echter een groot deel van de banken en grondstofaandelen uit de indices, dan is de koers-winstverhouding in lijn met het langetermijngemiddelde”, stelt hij. “Bovendien zijn veel kwaliteitsaandelen waar Schroders enthousiast over is, nog altijd duur.”
Het probleem blijft volgens Parbrook dat een combinatie van overinvesteringen, buitensporige leverage, zwakke eindvraag en grote technologische ontwrichting voor behoorlijk wat tegenwind in de regio heeft gezorgd en dat voorlopig nog wel zal blijven doen. Dit zet druk op het rendement op het eigen vermogen. Voor een duurzaam herstel op de Aziatische aandelenmarkten is winstgroei en verbetering van het rendement op geïnvesteerd vermogen noodzakelijk. Hiervoor zal de inflatie en economische groei moeten toenemen en dient aanwezige overcapaciteit creatief te worden afgebouwd.
Parbrook meent dat voorzichtigheid is geboden ten aanzien van de vooruitzichten voor de Aziatische aandelenmarkten in 2016. Deze voorzichtigheid komt voort uit de visie dat de deflatoire krachten en de vertraging van de wereldeconomie de Aziatische aandelenmarkten in 2016 geen goed zullen doen. Schroders geeft de voorkeur aan investeren in bedrijven met een sterke cashflow en producenten die in staat zijn tegen lage kosten te produceren en over een flexibele kostenbasis beschikken. Bedrijven die weten te profiteren van de toenemende urbanisatie en de opkomst van de middenklasse blijft Schroders aantrekkelijk vinden.