Om de economische groei weer aan te jagen zet China in op consumentenuitgaven. Dit biedt aantrekkelijke beleggingskansen voor de private sector. Dat meldt Nicholas Yeo, hoofd Chinese aandelen bij Aberdeen. De vermogensbeheerder heeft daarom een op China gericht fonds opgericht.
De economische groei in China is in 25 jaar op een dieptepunt beland. Investeringen lopen terug en hierdoor dreigt ook het gevaar van deflatie. Om de economische groei weer aan te jagen zet Beijing in op consumentenuitgaven. Dit biedt aantrekkelijke beleggingskansen voor de private sector.
Zo meldt Nicholas Yeo, hoofd Chinese aandelen bij Aberdeen. De groei van de Chinese economie wordt traditioneel aangewakkerd door export, nu zet Beijing in op consumentenuitgaven en dus moet de private sector die taak overnemen. Volgens Aberdeen zorgt deze ontwikkeling op termijn voor marktconforme prijzen, concurrentie en transparantie.
Dit beleid van Beijing is voor de vermogensbeheerder ook reden geweest om een fonds op te richten met aandelen uit de consumenten-, gezondheids- en reissector: het China A Share Equity Fund. Het mandje zal bestaan uit 25 tot 30 A shares, grote Chinese bedrijven genoteerd op de Shanghai Stock Exchange en de Shenzhen Stock Exchange.
De transitie die China doormaakt, naar een consumentgedreven economie, heeft tijd nodig, aldus Yeo. “Het Chinese bedrijfsleven moet nog heel wat hobbels nemen op het gebied van slechte leningen, malversaties en fraude. We vragen beleggers om China vooral te beschouwen als een langetermijnbelegging.”