De World Nuclear Association (WNA) verwacht dat er de komende vijftien jaar wereldwijd zo’n 1,2 biljoen dollar wordt geïnvesteerd in nieuwe kerncentrales. Meer dan de helft van de door de organisatie verwachte 266 nieuwe centrales zal in Azië worden gebouwd.
Deze cijfers zijn te vinden in de ‘The World Nuclear Supply Chain: Outlook 2030’. Volgens de WNA zullen de bouw- en onderhoudsprojecten (toe)leveranciers jaarlijks zo’n 30 miljard dollar opleveren.
De grootste groeiregio voor nucleaire centrales is Azië, en dan met name China, waar momenteel 47 kerncentrales onder constructie zijn en er tot 2030 nog 142 extra worden verwacht. Dat zou goed zijn een investering van 781 miljard dollar.
Greg Kaser, directeur van de WNA’s Supply Chain Working Group, zegt daarover: “Nu het Chinese nucleaire expansieprogramma goed onderweg is, komen er nieuwe Chinese leveranciers op de wereldmarkt. De WNA Spotlight conferentie, op 15 januari in Peking, is een goede gelegenheid om de dialoog met China over de plannen en de bijdrage van Chinese bedrijven verder te verdiepen.”
Ook in Europa (potentiële investeringen 179 miljard dollar) en Rusland en een aantal andere voormalige Sovjetrepublieken (163 miljard) wordt tot 2030 een groei verwacht in de bouw van kerncentrales. Daarnaast gaan de Verenigde Staten in die periode nog 90 miljard dollar investeren, Afrika 20 miljard en Zuid-Amerika 14 miljard.
Ook de markt voor het ontmantelen van kerncentrales breidt uit. In de Outlook 2030 wordt uitgegaan van het sluiten van 118 reactoren, met name in Europa en Japan. In totaal gaat dat zo’n 95 miljard dollar kosten, waarvan 12,4 miljard voor het opruimen van Fukushima Daiichi in Japan. Duitsland, dat gaat stoppen met kernenergie, verwacht minimaal 24,2 miljoen dollar uit te geven aan de ontmanteling.