Hernieuwbare energie staat aan de basis van grote veranderingen in Afrika. Dat heeft Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gezegd. Hij gelooft in een gelijktijdige winst op drie fronten. Dat zijn hogere landbouwproductie, betere klimaatveerkracht en reductie van de uitstoot van gevaarlijke broeikasgassen.
Annan leidt nu het Africa Progress Panel. Deze club van mensen, die zich wereldwijd bewezen hebben in de private en publieke sector, roept middels het rapport ‘Power, People, Planet: Seizing Africa’s Energy and Climate Opportunities’ op tot een vertienvoudiging van de energieopwekking in Afrika. Het doel is dat alle Afrikanen toegang krijgen tot elektriciteit vóór 2030.
Afrika vormt een van de snelst groeiende regio’s ter wereld. Het continent heeft alles in huis om een powerhouse te worden. Maar er is ook hele verzameling aan factoren die tegenwerken. Armoede en corruptie blijven de regio dramatisch teisteren. Zo hebben meer dan 62 miljoen mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara geen elektriciteit. Het is een aantal dat niet afneemt, maar juist stijgt.
Bekijk hier een videoboodschap van Kofi Annan over wat er moet veranderen
Volgens het rapport wordt in dit deel van Afrika, met uitzondering van Zuid-Afrika dat de helft van de energie in de regio produceert, minder energie verbruikt dan Spanje. Nog een ijzersterk en schrijnend voorbeeld: de gemiddelde Tanzaniaan verbruikt in acht jaar tijd evenveel energie als de gemiddelde Amerikaan in een maand.
Geschat wordt dat elektriciteitstekorten jaarlijks voor een verminderde groei van 2 tot 4% zorgen. Hier iets baanbrekends in veranderen, zou een enorme stap voorwaarts zijn. Bovenal kan dit dan significant de armoede en ongelijkheid verminderen, de groei stimuleren en Afrika een leiderschapspositie bezorgen op het gebied van de bestrijding van de klimaatsverandering.
In het rapport geven Annan en zijn medestrijders van het Africa Progress Panel aan Afrikaanse regeringen, investeerders en internationale financiële instituten het advies om hun investeringen in energie op te schroeven. Zo moet het Afrikaanse potentieel worden aangeboord om uiteindelijk een CO2-arme supermacht te worden.
Annan verwerpt het idee dat Afrika moet kiezen tussen groei en ontwikkeling met een lage CO2-uitstoot. Afrika moet al zijn energiebronnen inzetten om op korte termijn de fundering leggen voor een concurrerende, maar ook CO2-arme energie-infrastructuur, aldus Annan.