De prijzen van grondstoffen blijven onder druk staan. Opvallende uitzonderingen zijn cacao en koffie. De angst voor Ebola houdt de cacaomarkt in greep. De prijzen van cacao zijn torenhoog gestegen, aldus ABN Amro in een ‘Commodity Outlook’.
Agrarische grondstoffen laten een sterk wisselend beeld zien. Overproductie is volgens de economen van de bank de belangrijkste drijfveer in de granenmarkt, terwijl angst voor een lagere productie de toon zet voor koffie en suiker. De prijzen voor cacao en koffie stegen sterk, mede omdat de angst voor Ebola vooral cacao producerende landen in zijn greep houdt.
Zo stegen de prijzen van cacao met ruim 20% en stonden deze in september op het hoogste niveau in 3,5 jaar. Een mogelijke Ebola-uitbraak in Ivoorkust en Ghana kan de export van de ruime voorraad cacao in gevaar brengen. Ook de gevolgen van extreme droogte in Brazilië eerder dit jaar eisen hun tol voor de koffieoogsten in 2015 en 2016.
Grootste uitdaging in energiemarkt
De olieprijzen daalden tot het diepste punt in de afgelopen vier jaar. ABN Amro verwacht dat de olieprijzen ook in 2015 verder zullen dalen. De effecten van het neerwaarts bijstellen van de vraag naar olie, een structurele overproductie en de sterkere dollar zullen negatief uitpakken.
Deze ontwikkelingen overtreffen de opwaartse prijseffecten van geopolitieke spanningen. De markt verwacht dat de Opec-productie zal dalen om dit overaanbod te verminderen. Tegelijkertijd zal de productie buiten de Opec juist toenemen. Dit zal de prijsstijging door een hogere vraag als gevolg van de economische groei, met name in Azië, ongedaan maken.
Bovendien denken de economen van de bank dat een hogere rente en de verwachte stijging van de dollar druk zullen uitoefenen op de olieprijs in een omgeving waar overproductie blijft domineren.
Structurele druk op staalprijzen
In het derde kwartaal van 2014 was sprake van uiterst zwakke ontwikkeling van de prijzen van edelmetalen. Onder invloed van de sterke dollar en de stijging van de Amerikaanse rente zullen beleggers hun posities in edelmetalen verder terugschroeven. ABN Amro verwacht dat de goudprijs in 2015 (verder) zal dalen. De bank rekent erop dat de prijzen van platina, palladium en zilver in 2015 en 2016 zullen herstellen.
Ook de vooruitzichten voor de basismetalen zijn positief. Veel indicatoren wijzen op een gematigd economisch herstel en dit zal de vraag naar basismetalen ondersteunen. De prognose van ABN Amro is dat de vraag naar basismetalen vanaf 2016 het aanbod zal overtreffen. Dit is gunstig voor de prijsontwikkeling op de lange termijn.
Het tegendeel is het geval in de staalsector, waar een structurele overcapaciteit de prijzen blijft drukken. Sinds het begin van 2014 is de staalprijs wereldwijd gemiddeld met 5,5% gedaald. De vraag naar staal is nog steeds relatief zwak. De ogen zijn gericht op China in de hoop dat overheden stimuleringsmaatregelen zullen treffen, zodat de vraag naar staal weer kan toenemen.