Voor Amerikaans schaliegas zien de fundamentals op lange termijn er goed uit. De economische groei gecombineerd met de lage prijs stimuleren het industrieel gebruik en toepassing ervan voor elektriciteitsopwekking. Ook openen nieuwe Liquid Natural Gas (LNG)-terminals de wereldmarkt voor het Amerikaanse aardgas.
Josh Tiwana, analist bij ETF Securities, ziet op korte en lange termijn interessante sterke steunpilaren voor de aardgasprijs. De prijs voor Amerikaans aardgas zal zijn inziens waarschijnlijk onder druk blijven staan in het eerste kwartaal van 2015 als milde weersomstandigheden aanhouden en ondergrondse voorraden oplopen.
“Er zit wel verbetering aan de vraagzijde aan te komen”, aldus Tiwana. Vanaf maart trekt de consumptie aan, omdat de historisch lage prijzen en sterke Amerikaanse groei het gebruik van aardgas door de industriële producenten stimuleren. De industriële vraag is sinds 2005 al met 21% gestegen. Striktere milieuwetgeving en de lage prijs stimuleren de elektriciteitssector om kolen te vervangen voor aardgas.”
Aanbod blijft hoog
De bovengenoemde factoren moeten zorgen voor een sterke vraag naar Amerikaans aardgas in het komende jaar. Tiwana denkt dat de aardgasprijs medio 2015 geleidelijk oploopt naar 3,6 dollar per mmbtu (eenheidsmaat voor gas).
Het aanbod blijft ook in 2015 hoog, dankzij de schaliegasrevolutie, waar de Verenigde Staten de trend naar onafhankelijkheid in energie aan te danken heeft. Een volgende stap voor de VS is de internationale markt. Om het gas te exporteren zijn dure LNG-terminals nodig.
Game changer
Tiwana ziet op dat vlak een aantal langetermijnfactoren die steun verlenen aan de toenemende vraag naar aardgas. Dat zijn onder meer de onlangs geliberaliseerde Mexicaanse energiemarkten. Daarnaast zal de bouw van de Amerikaanse LNG-terminals voor export zijn invloed doen gelden. En dat geldt eveneens voor het gebruik van aardgas in de transportsector.
“Export van gas door de VS kan ook voor Europa een ’game changer’ worden. Momenteel is Europa voor een kwart van de behoefte afhankelijk van Rusland (en indirect Oekraïne). Import vanuit de VS kan Europa meer veiligheid in de energievoorziening bieden.”