“De beleggingsresultaten van grondstoffen zijn in het vierde kwartaal (Q4) van 2014 verder verslechterd, waarmee 2014 voor deze categorie het slechtste jaar is geworden sinds de wereldwijde financiële crisis.” Dat schrijft Martin Arnold, Global FX & Commodity Strategist bij ETF Securities.
Een ‘perfect storm’ van factoren (een combinatie van sterk aanbod in de meeste commoditysectoren, zorgen over de vraag vanuit China en een sterker wordende dollar) zette de prijzen onder druk. Arnold: “Het totale wereldwijde beheerde vermogen daalde in Q4 2014 ten opzichte van Q3 met 9,2 miljard tot 101,5 miljard dollar.
Over heel 2014 was de daling 20,6 miljard dollar. De netto-instromen naar commodity-ETP’s (Exchange Traded Products) waren neutraal en de daling van het beheerd vermogen was volledig toe te schrijven aan prijsontwikkelingen. Het lijkt erop dat beleggers de huidige situatie inmiddels zien als een kans om hun posities in cyclische grondstoffen te vergroten en weg te draaien van meer defensieve posities zoals goud.”
Energiesector
Arnold: “De grootste instroom naar de energiesector die ooit is gemeten compenseerde grotendeels de aanhoudende uitstroom uit goud-ETP’s, waardoor de totale netto-uitstroom uit grondstoffen-ETP’s in Q4 2014 slechts 30 miljoen dollar bedroeg. Beleggers keren terug naar de grondstoffencategorie, aangetrokken door de vele grondstoffen die tegen of onder hun marginale productiekosten worden verhandeld.
Hoewel ondernemingen en mijnen zelfs bij prijzen beneden de marginale productiekosten op korte termijn kunnen blijven produceren, is dit op langere termijn niet te handhaven. We geloven dat de productie uiteindelijk zal worden teruggeschroefd, tenzij we een herstel van de prijzen te zien krijgen. Een krapper aanbod zal in 2015 leiden tot betere prijzen.”
Ook de aantrekkende Amerikaanse dollar heeft de resultaten van grondstoffen een slag toegebracht, aldus Arnold. “De rally van de dollar wordt echter gedreven door de gezonde groei van de Amerikaanse economie, op zich een gunstig teken voor de vraag naar grondstoffen. En ondertussen zijn beleidsmakers in zowel China als Europa begonnen krachtig te reageren op de recente tekenen van economische afzwakking, en de verwachting is dat ze dit zullen blijven doen.
Cyclische grondstoffen zullen in 2015 waarschijnlijk het meest profiteren van de aanhoudende toename van economische activiteit in de Verenigde Staten en China. Nu China zijn economie blijft stimuleren en budgetten vrijmaakt voor commodity-intensieve infrastructuurbestedingen, menen we dat er gunstige vooruitzichten zijn voor grondstoffen die gecorreleerd zijn met economische activiteit.
Posities in cyclische activa bieden in 2015 de beste beleggingskansen, profiterend van het groeiende momentum van het wereldwijde economische herstel. Er blijven echter risico’s bestaan, met name door zorgen over zwakke groei en deflatie in de eurozone en Japan, alsmede het verzwakkende economische momentum in het Verenigd Koninkrijk. Onze favoriete activa zijn industriegecorreleerde commoditysectoren, zoals metalen en energie.”