Na in de eerste drie maanden van het jaar met 17% te zijn gestegen, wat de sterkste stijging is sinds 1986, begint de goudprijs zich nu te stabiliseren. Maar de factoren die ten grondslag liggen aan de opwaartse druk op de prijzen lijken actueel te blijven.
Er zijn twee belangrijke variabelen voor de goudprijs: de reële rentevoeten en de waarde van de dollar. Deze laatste weerspiegelt de zogenaamde opportunity cost van het aanhouden van goud, aangezien goud zelf uiteraard geen coupons of dividend uitkeert. Zolang de globale rentevoeten zeer laag blijven, zoals momenteel, zullen de kosten voor het aanhouden van het gele metaal verwaarloosbaar zijn.
Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, blijft de toekomst van de Amerikaanse economie rooskleurig inzien, maar ziet een matiging voor wat betreft de toekomstige renteverhogingen. Dit doet vermoeden dat het aantal Amerikaanse renteverhogingen dit jaar wellicht onder de verwachtingen blijft, terwijl de Europese rente negatief blijft. Globaal gezien zullen de rentevoeten daarom gunstig blijven voor het goud.
De impact van de dollar
Dit brengt ons bij de dollar, ’s werelds belangrijkste reservevaluta en een rechtstreekse concurrent van het goud. Als de dollar verzwakt, hebben de beleggers de neiging in de veilige haven van het goud te stappen. Ook als de Amerikaanse economie inflatoire tendensen vertoont, waardoor de koopkracht van de dollar wordt aangetast, zijn de beleggers meer geneigd om goud te gaan kopen.
Recentelijk staken dergelijke tendensen weer op, aangezien het percentage van de kerninflatie in de twaalf maanden voorafgaand aan februari 2016 is gestegen tot 2,3%. De eigen voorkeursbenchmark van de Fed, Personal Consumer Expenditure Index, is tijdens dezelfde periode gestegen tot 1,7%. Deze graadmeter meet de persoonlijke consumentenuitgaven.
Zoals hierboven vermeld, lijkt de Fed geen enkele haast te hebben om een serie renteverhogingen in gang te zetten. Deze discrepantie tussen een stijgende inflatie en hardnekkig lage rentevoeten zou bijgevolg een verzwakking van de dollar tot gevolg hebben.
Kapitaalstromen
Ondertussen heeft de Europese Centrale Bank (ECB), bij monde van voorzitter Mario Draghi, onlangs geopperd dat de Europese rente de bodem vrijwel heeft bereikt, waardoor de euro is gestegen ten opzichte van alle andere valuta’s, inclusief de dollar. Gezien het feit dat de meeste beleggers momenteel overwogen zijn in de dollar kan de dollar alleen stijgen als hij steun krijgt van beter nieuws. Dit is tot dusver nog niet gebeurd.
De fundamentals, zoals de tekorten op de lopende rekeningen en de begrotingstekorten, zijn nu gunstiger voor Europa dan voor de Verenigde Staten. De enige manier om dit verschil weer in evenwicht te brengen zou een gestage kapitaalstroom naar de VS zijn. Maar in een periode waarin het Amerikaanse handelstekort verder blijft groeien (in februari kwam dit uit op 47,1 miljard dollar) stroomt het kapitaal juist de andere richting uit. Als gevolg hiervan zou de dollar nog verder kunnen verzwakken, wat opnieuw gunstig zou zijn voor het goud.
Extra steun
Terwijl de interesse bij de beleggers voor goud zou kunnen stijgen, blijft de vraag naar het fysieke metaal wat achter, met name in Azië, waar zowel de particuliere vraag als die van de zijde van de overheid beperkt is. Aangezien de eerdere prijsdalingen niet sterk genoeg waren om de commerciële productie af te remmen, zullen de wereldwijde fysieke voorraden niet snel uitgeput raken.
Ten slotte, en in de huidige context wellicht het meest belangrijke, dienen we de rol van goud als verzekeringspolis tegen marktvolatiliteit in aanmerking te nemen. Goud mag dan wel als belegging voor pessimisten te boek staan, het biedt wel steun aan beleggers die nerveus zijn geworden door de twee recente grote correcties op de aandelenmarkten. Aangezien de aandelen hun achtbaanprestatie waarschijnlijk zullen voortzetten, zien we nog een extra reden voor een verdere stijging van de goudprijs.