‘Het is tijd om short te gaan in suiker en koffie’

0

Sinds februari 2016 is suiker met maar liefst 80% gestegen, omdat de markt verwacht dat er voor het tweede jaar op rij te weinig suiker geproduceerd zal worden. De suikerrally kan echter aan kracht verliezen. Dat vindt Nitesh Shah, Commodities Strategist bij ETF Securities.

Het is tijd om short te gaan in suiker en koffie. Dat vindt Nitesh Shah.Suikerprijzen noteren momenteel op het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. De futuresmarkt is erg bullish geworden. Shah meent dat het optimisme overdreven is. De suikerproductie in Brazilië, dat goed is voor 25% van de productie wereldwijd, ligt 20% hoger dan vorig jaar.

Hogere prijzen zullen producenten aansporen om vooral suiker te blijven produceren. Daarnaast kan met de suikerprijs op dit hoge niveau en de zwakte in olieprijzen meer suikerriet aangewend worden voor suikerproductie in plaats van de productie van ethanol, zegt Shah in een rapport.

“De inname van speculatieve posities in koffie en suiker lijken te ver te zijn doorgetrokken”, stelt de grondstofstrateeg. “Daarnaast neemt de suikerproductie in Brazilië toe en de moesson in India lijkt de weg vrij te maken voor een gedeeltelijk herstel van de suikerrietproductie.” Voorts denkt hij dat het afschaffen van de suikerproductiequota in Europa in oktober 2017 gevolgen gaat hebben voor suikerprijzen wereldwijd.

Shah wijst erop dat de productie van Braziliaanse Arabica op een all-time high is aanbeland in 2016, maar prijzen zijn gestegen als gevolg van de appreciatie van de Braziliaanse munt. Met een La Niña mogelijk in het verschiet en dankzij het gunstige weer in Brazilië kan de volgende oogst van Arabica weleens positief verrassen.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie The Asset

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website en nieuwsbrief van The Asset. Het team brengt met name nieuws en visies die interessant zijn voor beleggingsprofessionals.


Kennispartners

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op 'Accepteren' hieronder, dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten