Is de lage olieprijs een zegen voor de opkomende economieën? De prognoses van vermogensbeheerder Schroders voor de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) zijn verslechterd. Volgens Craig Botham, econoom opkomende markten, zijn er al langer zorgen over de kwetsbaarheid van deze economieën voor een renteverhoging in de Verenigde Staten.
De olieprijs heeft een gemengd effect op de BRIC’s, met Rusland als de grote verliezer. De impact op een rijtje, aldus Botham:
1. China
Olie smeert het hervormingsproces. Het landt heeft enigszins baat bij de lage olieprijs, de inflatie daalt erdoor. De economie is grotendeels gereguleerd door de staat en daarmee worden prijseffecten ook gecontroleerd.
2. Brazilië
Er is iets mis in Rio. De groeiverwachting voor Brazilië is neerwaarts bijgesteld deels als gevolg van het schandaal rondom Petrobras en de fiscale consolidatie. Inflatie zal eerst verslechteren voordat het beter wordt.
3. India
Wacht op hervormingen. De groeiverwachtingen voor India zijn opwaarts herzien. India kan China voorbijstreven in groeipercentage. Dit is grotendeels gevolg van een herziening van de samenstelling van het bbp en niet van hervormingen. Het is nog wachten op de bewijzen dat er structureel iets verandert.
4. Rusland
Olie veroorzaakt slipgevaar. De zwakke olieprijs is slecht nieuws voor Rusland. Het lot van de Russische beer wordt grotendeels bepaald door de prijs van het zwarte goud. De outlook voor het land lijkt meer en meer op een stuurloos schip. Een zwakke olieprijs raakt de export, de fiscale inkomsten en de investeringen. Maar deze jaagt ook de inflatie op. Schroders heeft de inflatieverwachting verhoogd tot 13,4% (van 7,6%).