De duik van de olieprijs is volgens velen erg gunstig voor de groei van de wereldeconomie, maar al te groot optimisme is niet op zijn plaats, zegt MFS in zijn Global Markets Outlook van december. Dalende olieprijzen zullen op korte termijn een impuls zijn, vergelijkbaar met het effect van een belastingverlaging, met als gevolg een netto voordeel voor de wereldwijde economische groei.
Maar ze zullen tegelijkertijd de nu al lage inflatie verder drukken, wat de eurozone nog verder richting lichte deflatie kan drijven, stelt de wereldwijd opererende vermogensbeheerder.
De scherp dalende olieprijs zal een netto impuls geven aan wereldwijde economische groei. Sommige landen en regio’s, zoals Europa, China, Japan en de Verenigde Staten, zullen van lagere energieprijzen profiteren. Dit voordeel zal waarschijnlijk zwaarder wegen dan de negatieve impact op olieproducerende economieën zoals Canada, Noorwegen, Rusland en vooral de Opec-landen.
Klik hier voor de wereldwijde outlook
MFS ziet de dalende olieprijs als per saldo stimulerend, vergelijkbaar met het effect van een belastingverlaging, maar merkt op dat dit soort grondstofprijsdalingen leiden tot herverdeling van groei van producerende naar consumerende regio’s.
De daling in olieprijzen zal de reeds lage inflatie in de wereld nog meer drukken. Dat zal landen zoals de VS en het Verenigd Koninkrijk nog verder wegdrijven van hun inflatiedoelstellingen. eurozonelanden zullen nog dichter bij lichte deflatie in de buurt komen.
In een omgeving van zwakke groei en hoge schulden kan een schok die de nominale groei negatief beïnvloedt, gepaard aan alsmaar lagere inflatie verwachtingen, de bezorgdheid over de houdbaarheid van schuld weer oprakelen. Dat kan een risico zijn voor Europa.
Al te groot optimisme over het effect van dalende olieprijzen op de wereldeconomie is volgens MFS dus niet op zijn plaats.