Het kan zijn dat Saudi-Arabië zich met de prijsoorlog in zijn eigen voet schiet. Amerikaanse schalieolieproducenten zijn veerkrachtig, terwijl Saudi-Arabië de dreiging voelt uit de buurlanden. Daarnaast moet het koninkrijk het defensiebudget opschroeven in een tijd dat de inkomsten onder druk staan.
Mogelijk wordt het land daardoor gedwongen om eerder de productie te verminderen. ETF Securities merkt een aanhoudende sterke instroom in zijn olieproducten. Volgens Research Analyst Simona Gambarini heeft de afgelopen week de olieprijs enig herstel laten zien. Maar een hogere olieprijs kan het herstel op lange termijn van de olie-industrie hinderen.
Wat is de impact van de schalierevolutie op de wereldwijde olie-industrie? Volgens Gambarini is de productie van Amerikaanse olieboorplatforms sinds eind augustus met 19% gedaald, maar het is te vroeg om de impact ervan op de wereldwijde olieproductie in te schatten. Zij verwacht geen significante reductie in de olieproductie in de Verenigde Staten voor de tweede helft van 2015.
“Een verdere reductie is noodzakelijk voor een duurzaam herstel van de olieprijs”, aldus de analist. “De lage olieprijs raakt wel de winstgevendheid van de schalieolieproducenten en een aantal bedrijven zal van de markt verdwijnen, waardoor de productie uiteindelijk daalt.”
De Organization of the Petroleum Exporting Countries (Opec) zal dit als een positieve ontwikkeling zien en in juni waarschijnlijk tot een productievermindering besluiten, zo voorziet zij. “Maar de Opec zal voorzichtig handelen in het besef dat de Amerikaanse schalieolie veel veerkracht beschikt.”
Saudi-Arabië is nog steeds de grootste producent en wil volgens Gambarini de prijsoorlog voortzetten tot zijn marktdominantie hersteld is. “Maar de druk door bedreigingen vanuit omringende landen kan het land eerder dwingen om de productie te verminderen, zodat het de begroting op orde krijgt. De toenemende spanningen in de regio vereisen hogere defensie-uitgaven.”