Andrew Milligan, Head of Global Strategy bij Standard Life Investments, wijst op een prijsschok in olie of de voedselvoorziening, als mogelijke aanjager van wereldwijde inflatie. Met name nu beleggers denken dat inflatie beteugeld is, moet er zorgvuldig gelet worden op gebeurtenissen in regio’s ver van ons verwijderd. Die hebben de potentie om de trend van lagere inflatie te doorbreken.
De wereldeconomie gaat momenteel gebukt onder een lage inflatie, met in Europa deflatie op de loer liggend. Maar ook robuuste economieën beleven matige inflatiecijfers. De taak van financiële markten is vooruitblikken op wat komen kan, werkloosheidscijfers worden nauwlettend in de gaten gehouden. Centrale banken hinten op aanstaande renteverhogingen, wat inhoudt dat zij rekenen met groeiende inflatiedruk.
Een kentering in de inflatie kan komen door hoger kosten. Een aantal grondstoffen staan onder druk van een tragere groei in China, maar Milligan wijst specifiek op voedsel en energie om in de gaten te houden. Politieke onrust in Oekraïne en Irak hebben de potentie voor een negatieve prijsschok in de energiesector te zorgen, met name als de gasvoorziening voor Europa, of de olie-export vanuit Saudi-Arabië bedreigd worden.
El Niño-effect
Weerkundigen spreken over een El Niño-effect, wat kan leiden tot droogte in Australië, Indonesië en India en koudere winters in Europa. De voedselproductie kan er behoorlijk door geraakt worden, zoals we al eerder hebben gezien in 1997-1998 en 2007.
De structurele trend is gericht op lagere inflatie. Maar men moet rekening houden met onvoorziene gebeurtenissen op politiek of meteorologisch vlak, die aanleiding kunnen zijn voor een trendbreuk.