Sinds de uitkomst van het Brexit-referendum is de prijs van zilver met 7% gestegen. Het edelmetaal kan, net als goud, als een safe haven beschouwd worden ten tijde van een marktschok. Daarvan is Nitesh Shah, Commodities Strategist van ETF Securities, overtuigd.
In de week van het referendum in het Verenigd Koninkrijk bereikten long-posities in de markt voor zilver futures recordhoogtes, naarmate beleggers een veilig onderkomen voor hun investeringen zochten. Shah noemt zilver op korte termijn aantrekkelijk.
“Maar het edelmetaal heeft ook potentie op de langere termijn”, legt hij uit. “Zilver en goud zijn sterk gecorreleerd. Historisch gezien is zilver relatief goedkoop als je het vergelijkt met met goud. Bovendien presteert het metaal doorgaans goed ten tijde van een economische schok zoals we die nu ervaren.”
Naast het safe haven-aspect, zorgt de hoge mate van industrieel gebruik voor opwaartse potentie, mochten de worstcasescenario’s voor economische groei niet uitkomen. Er is volgens Nash een grote kans dat in 2016 voor het vierde jaar op rij opnieuw een aanbodtekort is. De vraag is hoog en teruggeschroefde investeringen in mijnbouwactiviteiten tasten het aanbod verder aan.
Nash wijst er tenslotte op dat slechts 25% van zilver direct wordt gedolven. De overige 75% wordt als bijproduct van de delving van andere metalen gewonnen. De afgelopen twee jaar is niet zo hard gesnoeid in mining capex sinds de jaren negentig. “De verwachting is dat het aanbod daarom krap zal blijven”, zegt Shah.