Verantwoordelijkheid. Eric de Vrij vindt dat mensen met veel vermogen die dragen. De directeur van De VermogensMeesters praat graag over het doel dat potentiële klanten met hun vermogen hebben. Waar is dat vermogen voor bestemd?
Natuurlijk is verantwoordelijkheid een subjectief begrip en streeft iedereen zijn eigen doelen na. “Maar ik denk dat vermogen uiteindelijk niet alleen aan jezelf besteed is”, zegt De Vrij. “Delen en je vermogen zinvol inzetten, vind ik ook belangrijk. Klanten die alleen maar op meer uit zijn zonder doel, passen niet bij onze principes. Vermogen wordt dan een doel op zich. We hebben ook potentiële klanten om die reden geweigerd.”
Het tekent volgens De Vrij de denkwijze van De VermogensMeesters. Hij sloot zich in 2005 aan bij het bedrijf, omdat hij van mening was dat partner IJs van Leijen toen al een onafhankelijke werkwijze voorstond. Dus zónder provisies. “Dat sloot aan bij mijn beleving over het omgaan met klanten.”
Waardecreatie
Vanzelfsprekend staat diezelfde klant ook centraal in de visie van de vermogensbeheerders en adviseurs. De Vrij onderscheidt private equity als een van de kansrijke categorieën in de asset allocatie.
“Al moet ik wel zeggen dat die categorie zich voornamelijk leent voor onze adviesklanten, met name professionals en organisaties die in staat zijn ons advies goed te beoordelen. Private equity moet passen bij het type klant. Particulieren zijn bovendien vaak op zoek naar rendement op korte termijn.”
Want De Vrij omschrijft private equity als een categorie die vooral op lange termijn meer dan voldoende kansen biedt. “Waarom? Omdat het doel van private equity per definitie waardecreatie is. Simpelweg willen investeerders bedrijven beter laten functioneren en groeien, om ze uiteindelijk met meerwaarde te verkopen. Een kritische selectie van private equity-managers is essentieel, maar niet eenvoudig.”
Actieve strategie
Aandelen in de vorm van Exchange Traded Funds (ETF’s) vormen het kernpunt in de asset allocatie van De VermogensMeesters. De Vrij: “Wij denken dat de economische groei in de wereld de komende jaren afvlakt. Dat komt de beurzen per saldo niet ten goede. We moeten rekening houden met markten die zijwaarts bewegen. Een actieve strategie is dus noodzakelijk. Wij selecteren alleen markten die in een opwaartse trend bewegen.”
Vraag is vervolgens hoe De Vrij en Van Leijen die trends herkennen. Technische analyse is een onontbeerlijk hulpmiddel. “Daarbij gebruiken we meerdere indicatoren op basis van eigen analyses. Tijdig in- of uitstappen is cruciaal voor succesvol vermogensbeheer. Voordat we overtuigd zijn van een correctie, moeten we dan ook genoeg bewijsmateriaal hebben. Dat betekent dat meerdere indicatoren een verkoopsignaal moeten afgeven. Is dat het geval, dan schromen we ook niet volledig liquide te gaan of terug te vallen op obligaties. Want weinig verlies toestaan, is cruciaal voor succesvol vermogensbeheer.”
Op het gebied van asset allocatie kan worden uitgeweken naar andere landen of sectoren. Ook wanneer er sprake is van onderwaardering. “Bij die selectie kijken we primair naar waardering en winstperspectief op basis van fundamentele analyse.” Vervolgens gaat het om de combinatie van onderwaardering én stijgende markten, benadrukt De Vrij.
“Want bij een markt is er soms sprake van onderwaardering, terwijl er een neerwaartse of zijwaartse trend is. Dan heeft het voor een actieve beheerder geen zin nu in deze markt te beleggen. Omgekeerd geldt hetzelfde. Overgewaardeerde markten met een positieve trend kunnen alsnog interessant zijn, mits je ingrijpt als de trend keert.”
In het kort…
Naam: Eric de Vrij
Onderneming: De VermogensMeesters
Leeftijd: 44
Bewondert: “Ik heb nooit echt één persoon gevolgd.”
Motto: “Voorkom dat vermogen een last wordt, stel je doelen vast.”
5 uitgangspunten van Eric de Vrij:
1. Beoordeel de markten rationeel.
2. Stel koersdoelen naar boven en beneden.
3. Zet ruim in op kansrijke ideeën.
4. Wees flexibel.
5. Beheers de kosten.