De laatste vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft, zoals verwacht, geen verrassingen opgeleverd. Niets nieuws onder de zon, we kunnen dus lekker van de zomer genieten. Ondertussen nemen we de tijd om in alle rust onze gedachten nog eens te laten gaan over de impact van het ECB-beleid op euro-bedrijfsobligaties.
De ECB heeft veel gesproken over een mogelijk tekort aan aangeboden obligaties. Het aanbod kan de vraag maar moeilijk bijbenen nu de kas van het Corporate Sector Purchase Programme (CSPP) is verhoogd van 60 miljard euro naar 80 miljard per maand en de termijn is verlengd tot maart 2017. Doordat het opkoopprogramma nu ook is uitgebreid naar bedrijfsobligaties, ontstaat er weer wat ruimte in de markt.
Zoals dit jaar al vaker genoemd, hebben de aankondigingen en de acties van de ECB geleid tot een aanzienlijke instroom in ETF’s voor euro-bedrijfsobligaties, een ontwikkeling die we ook zien in onze eigen SPDR Corporate Bond ETF’s. Sinds de start van het jaar kent deze categorie met 7,6 miljard dollar de op één na hoogste instroom binnen de hele Europese ETP-markt (bijna 24% van de totale instroom, blijkt uit cijfers van Bloomberg). Met name fondsen voor investment-grade bedrijfsobligaties hebben sterk geprofiteerd, met een instroom van 5,7 miljard dollar (75% van het totaal). De markt voor gedekte euro-bedrijfsobligaties en obligatie ETF’s met een hoge yield, heeft nu een waarde van circa 41,5 miljard dollar.
Recente populariteit
Bedrijfsobligaties danken hun recente populariteit aan tenminste drie ontwikkelingen. Ten eerste draait de economie gewoon door. Hoewel het IMF haar prognose voor de economische groei van de eurozone als gevolg van de Brexit heeft bijgesteld van 1,6% naar 1,4%, is de impact hiervan te klein om de eurozone in een recessie te duwen. De kredietcyclus slaat dus niet zomaar om.
Ten tweede is de verwachting dat de ECB doorgaat met haar monetair stimuleringsbeleid, waardoor de prijzen van staatsobligaties verder worden verstoord en de rendementen steeds vaker in het negatieve spectrum terecht komen. Beleggers worden zo richting bedrijfsobligaties gepusht. De uitdaging voor de ECB om de inflatie te laten stijgen blijft ongewijzigd en de inflatieverwachting is onveranderd laag. Ook hier is op de korte termijn geen verandering te verwachten.
ECB
De derde en tevens belangrijkste reden voor de populariteit van euro-bedrijfsobligaties is dat de markt in de ECB een goede vriend heeft gevonden. De verwachting is dat de ECB ongeveer 10% van de obligaties opkoopt die daar op basis van de gestelde criteria voor in aanmerking komen (uitsluitend euro-obligaties van in de eurozone gevestigde uitgevende instellingen, gerangschikt als investment-grade door ten minste één ratingbureau, zonder achtergestelde schuld, met nog een looptijd van minimaal zes maanden en maximaal 31 jaar, en met een effectief rendement boven de depositorente). Dit staat gelijk aan een potentiële extra marktvraag naar investment-grade bedrijfsschuld van 60 tot 70 miljard dollar in de komende kwartalen. Het opkopen van bedrijfsobligaties onder CSPP gebeurt inmiddels al op relatief grote schaal: in de eerste acht weken van het programma is al voor circa 10,4 miljard aan bedrijfsobligaties gekocht, afkomstig van zo’n 450 verschillende bedrijven.
Zolang we in een situatie van langdurige lage rentestanden blijven (lower-for-longer), zullen beleggers behoefte blijven houden aan hogere rendementen dan die hen worden geboden op de staatsobligaties van landen uit de eurozone. Het beleid van centrale banken, met name dat van de ECB, dwingt beleggers die rendement willen halen dus om ook naar bedrijfsobligaties te kijken en het hele risicospectrum te benutten: van investment-grade tot high yield. Deze strategie heeft beleggers op zijn minst door de storm van dit jaar geleid.