Deutsche Asset & Wealth Management (Deutsche AWM) heeft de eerste Exchange Traded Fund (ETF) in Europa gelanceerd die toegang biedt tot de aandelenmarkt van de Golfstaten in het Midden-Oosten, inclusief Saudi-Arabië.
De db x-trackers MSCI GCC Select Index Ucits ETF volgt de aandelenmarkten van de landen in de Golfregio die behoren tot de Gulf Cooperation Council (GCC) en heeft een blootstelling van 65% aan Saudi-Arabië.
Andere landen in de GCC zijn Bahrein, Qatar, Koeweit, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. De ETF is genoteerd aan de Deutsche Börse.
Toegang
“De aandelenmarkt van Saudi-Arabië is traditioneel moeilijk toegankelijk voor buitenlandse beleggers. De lancering van een beursgenoteerde indextracker die toegang biedt aan alle GCC-landen is een belangrijke ontwikkeling”, zegt Manooj Mistry, Deutsche AWM’s hoofd voor Exchange-Traded Products in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.
De ETF heeft een jaarlijkse All-in Fee 0,65% en volgt de SCI GCC Countries ex Select Securities Index, die weer is gebaseerd op de MSCI GCC Countries Index. De index is exclusief een aantal kleinere beursgenoteerde bedrijven in verband met regelgeving over beperkingen op buitenlands eigendom. De onderliggende index is gebaseerd op marktkapitalisatie en bestaat uit 82 bedrijven.
Deutsche AWM heeft momenteel meer dan 60 ETF’s in opkomende markten en frontier markets die brede toegang bieden tot aandelen en obligaties. Deze trackers bieden volgens de vermogensbeheerder aan beleggers een hoge mate van precisie, waardoor ze kunnen investeren in specifieke landen, regio’s en sectoren.
Voldoende kapitaalreserves
Volgens de Regional Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het Midden-Oosten en Centraal Azië staan olie-exporterende landen onder druk door de lagere olieprijs. De GCC-landen hebben volgens het IMF voldoende kapitaalreserves. Ze hoeven daarom niet fors te bezuinigen. Vanuit dat oogpunt is er geen rem op de groei.
De GCC-landen zijn een belangrijke handelspartner voor de Europese Unie. Circa 4% van de export naar niet-EU landen gaat naar deze regio. De GCC-landen profiteren ook van de toenemende handel met China en de grote vraag naar energie vanuit Azië.