Vermogensbeheer hoeft niet spannend te zijn. Sterker nog: het mag zelfs gedegen en saai zijn. Zie daar de insteek van Henk Dubbeld, directeur van MasterPlanning uit Baarn. “Als eenvoudige sterveling kun je niet voorspellen wat de winnaars en verliezers van overmorgen zijn.”
In de beperking herkent men de meester. Het is dé reden waarom Dubbeld zich beperkt tot actieve beleggingsfondsen en een favorietenmandje van maximaal twintig beleggingsfondsen. In dat mandje zitten de Carmignacs en Skagens van deze wereld.
“We halen bij onze asset allocatie de fondsmanagers door de mangel. Wat doen ze aan risicobeheersing? Hoe zorgen ze voor zo weinig mogelijk volatiliteit in de portefeuille. En: hebben ze een focus op waardeaandelen voor de lange termijn? Dan kom je al snel op fondsen met een focus op large caps en dividenden uit. De veilige havens in woeste stormen.”
Teleurgesteld
De klanten van Dubbeld willen rust. “Ze zijn vaak al jaren actief in de beleggerswereld, maar zijn vaak teleurgesteld in hun vermogensbeheerders die hen mee hebben genomen in grote plussen en dikke minnen. Ze hebben soms serieuze scheuren in de broek opgelopen. Ze vinden het fijn om rendement te maken, maar dan wel in een bandbreedte. Zodat ze ook ’s nachts nog slapen.”
Vandaar dat Dubbeld in de defensieve profielen mikt op rendementen die enkele procenten boven de normale rentevergoeding liggen. “Duidelijk een defensieve insteek, alhoewel je bij ons ook een neutraal profiel kunt aannemen.” Als voorbeelden van degelijke fondsen noemt hij Carmignac Patrimoine en DWS Top Dividende. “Het eerste fonds heeft zich heel stabiel ontwikkeld en bewezen in 2008, maar loopt de laatste paar jaren wat achter. Het tweede heeft het de afgelopen vier jaren juist wel fantastisch gedaan.”
Dubbeld en zijn team gaan voor gevestigde namen. “Lekker saai en stabiel. Dat betekent soms dat je de kleinere, gespecialiseerde fondshuizen links laat liggen, maar dat is dan maar zo. Ook hebben we wel Skagen Global en Kon-Tiki in de modelportefeuille zitten. Maar daar heeft recentelijk een stoelendans plaatsgevonden, waardoor we posities in die fondsen hebben afgebouwd. Er lijkt niet veel in het beleid te zijn veranderd, maar we wilden het zekere voor het onzekere nemen.”
Heftige ritten
Dubbeld is een voorstander van actief beleggen. “Wij willen nu eenmaal niet altijd in alle categorieën belegd zijn. Want dan gaan we ook mee met heftige ritten die de hele markt maakt. Dat willen we niet.” De vermogensadviseur noemt Bill Eigen van het Income Opportunity Fund van J.P. Morgan Asset Management en Kristian Falnes van Skagen Global mannen met een visie.
“Je kunt het er mee eens zijn of niet, maar ze maken keuzes. En daar heb je meer aan dan een ‘vlees-noch-vis-advies’. Als je het er niet mee eens bent, kun je altijd uit het fonds stappen. Kortom: het biedt de duidelijkheid waar veel Nederlandse fondshuizen nog wat van kunnen leren.”
Volgens Dubbeld zijn in- en uitstapmomenten in individuele aandelen niet te timen. “Daarom blijven we er ver van weg. Je maakt, en dat blijkt ook uit onderzoek van Franklin Templeton, steeds op de verkeerde momenten de verkeerde keuzes. Laat daarom de experts hun werk doen en stap niet zelf in de Alibaba’s van deze wereld. Wij benaderen het vermogen als degelijke en saaie wetenschap. Wie wil speculeren, moet maar zelf een online beleggersrekening openen.”
In het kort…
Naam: Henk Dubbeld
Onderneming: MasterPlanning
Leeftijd: 39
Bewondert: Bill Eigen van J.P. Morgan Asset Management en Kristian Falnes, bekend van Skagen
Motto: “Wat is er mis met saai en stabiel?”
Verder: “Vermijd grote scheuren in de broek.”
6 uitgangspunten van Henk Dubbeld:
1. Houd het simpel en overzichtelijk.
2. Zorg voor een portefeuille van maximaal twintig fondsen.
3. Dwing jezelf tot keuzes.
4. Daarmee voorkom je dat je jezelf kapot spreidt.
5. En laat je niet leiden door de waan van de dag.
6. Je kunt in- en uitstapmomenten niet timen.