Lombard Odier Investment Managers en ETF Securities vormen één front bij het aanbieden van een breed scala aan fundamenteel gewogen smart beta Exchange Traded Funds (ETF’s). Ze doen dit op het gebied van staats- en bedrijfsobligaties.
Met een notering aan de London Stock Exchange, gepland voor half april, zullen ETF’s gelanceerd worden die fundamenteel gewogen blootstelling bieden aan wereldwijde staats- en bedrijfsobligaties en Europese bedrijfsobligaties. Een ETF in lokale obligaties uit opkomende markten staat gepland om begin mei te worden geïntroduceerd.
Lombard Odier Investment Managers (Lombard Odier IM), een pionier in smart beta obligatiebeleggingen, en ETF Securities, een van ’s werelds toonaangevende en innovatieve aanbieders van Exchange Traded Products (ETP’s), zijn de samenwerking aangegaan om een heel palet aan transparante, kosteneffectieve en Ucits-conforme fundamenteel gewogen ETF’s, gericht op vastrentende waarden, aan te bieden.
Uitgangspunten
Tot nu toe waren de fundamentele obligatiestrategieën van Lombard Odier IM alleen beschikbaar voor beleggers in traditionele beleggingsfondsen. Lombard Odier IM en ETF Securities hebben nu hun krachten gebundeld om smart beta obligatieoplossingen aan te bieden aan een grotere groep beleggers via vermogensbeheerders, financieel adviseurs en beleggingsplatforms.
De meerderheid van obligatiebeleggers belegt in strategieën met een traditionele marktgewogen benadering. Bij het beleggen in aandelen impliceert deze aanpak simpelweg dat beleggers de grootste bedrijven kopen. Op de obligatiemarkten betekent dit echter dat er meer geleend wordt aan emittenten met reeds de hoogste schuldpositie.
De kern van de fundamenteel gewogen benadering van Lombard Odier IM is het principe dat obligatiebeleggers kredietverstrekkers zijn. Daarom moet bij het beleggen in obligaties het uitgangspunt zijn in hoeverre een kredietnemer het vermogen heeft om zijn schulden terug te betalen en niet welke ruimte hij nog heeft om meer te lenen. Deze aanpak weegt fundamentele factoren van emittenten bij zowel overheden als bedrijven.
Bij overheden behoren tot deze factoren onder meer het bbp, de bbp/schuld-ratio, en de fiscale en politieke stabiliteit. Bij bedrijven wordt eerst gekeken naar de bijdrage van elke sector aan de economie voordat de inkomsten, schuldenlast, kasstroom en kwaliteit van de activa van elke individuele emittent worden gewogen. Dit moet dan een gunstiger verhouding tussen risico en rendement voor beleggers opleveren.
Effectieve bouwstenen
De nieuwe reeks van ETF’s kan gebruikt worden door zowel particuliere als institutionele beleggers, als eenvoudige, effectieve bouwstenen voor een portefeuille, tegen lage kosten, met een kernblootstelling aan vastrentende waarden.
De typische kenmerken van een op een index gebaseerde ETF, namelijk hun intraday liquiditeit in combinatie met de transparantie die wordt geboden door de strikte wettelijke normen die aan indices gesteld worden, moeten tegemoet komen aan de groeiende vraag onder beleggers naar slimme en gediversifieerde obligatiebeleggingsoplossingen, tegen lage kosten.
Deze nieuwe ETF’s hebben tot doel te profiteren van de toenemende verschuiving naar meer kosteneffectieve beleggingsoplossingen, maar tegelijkertijd zijn zij ontwikkeld om een beter risicogewogen rendementsprofiel te bieden, aldus beide partijen.