Staatsobligaties zijn op dit moment extreem duur. Veel stijgingspotentieel is er ook niet, vindt ABN Amro MeesPierson. Daarom verkoopt de private bank een kwart van de staatsobligaties ten gunste van liquide middelen.
Mede daardoor neemt het relatieve belang van bedrijfsobligaties toe van 33% tot 44%. Dit gaat om obligaties van zowel zeer kredietwaardige bedrijven als high yield bedrijven.
Ben Steinebach, Hoofd Beleggingstrategie bij ABN Amro MeesPierson licht toe: “De koersen op de Europese obligatiemarkten stegen amper sinds medio maart. In landen als Italië, Spanje en Portugal zijn ze zelfs iets gedaald. Desondanks zijn staatsobligaties op dit moment extreem duur.”
Veel stijgingspotentieel ziet Steinebach ook niet, zolang de Europese Centrale Bank (ECB) niet bereid is om obligaties met een effectief rendement lager dan -0,2% te kopen. Dat is het huidige niveau van de depositorente. “Daarom verlaagden we het belang in obligaties ten gunste van liquide middelen door de verkoop van staatsobligaties.”
Bedrijfsobligaties
ABN Amro MeesPierson blijft positief over bedrijfsobligaties. Volgens de bank kunnen daarmee extra inkomsten worden gegenereerd. Daarnaast vindt de bank extra risico gerechtvaardigd, omdat de kans op faillissementen kleiner is door een gunstige economische omgeving.
Ook handhaaft de instelling zijn positieve opinie over aandelen. De bank verwacht dat de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal wordt hervat, na een zwakke groei in het eerste kwartaal. De tegenvallende start is onder andere het gevolg van zware weersomstandigheden aan de oostkust en stakingen aan de westkust.
Omdat deze tijdelijke factoren geen rol meer spelen, verwacht ABN Amro MeesPierson dat de Amerikaanse economie verder aantrekt. “De Europese economie blijft het boven verwachting goed doen. Dit is onder andere te danken aan het beleid van de ECB. De ECB probeert met het opkopen van Europese staatsobligaties de Europese economie te stimuleren.”
Europa
Regionaal verkiest ABN AMRO MeesPierson aandelen in Europa en opkomende markten boven Amerikaanse aandelen.
Steinebach: “Het beleid van de ECB leidt tot verdere verzwakking van de euro en laagblijvende rentetarieven, en dus ook tot verbetering van de economische groei en de afzet van bedrijven. Cruciaal voor de toekomst is dat dit doorwerkt in de bedrijfswinsten, waardoor hogere aandelenkoersen gerechtvaardigd blijven.”