De kloof tussen reële en verwachte winsten kan kredietmarkten volatieler maken. Toch blijft inkomensgericht beleggen een haalbare strategie voor vermogensvorming op de lange termijn, stelt William Hines, beleggingsstrateeg US Investment Grade bij vermogensbeheerder abrdn.
“Markten draaien om verwachtingen. Bij het laatste resultatenseizoen overtrof 78% van de S&P 500-bedrijven de verwachtingen. Ter vergelijking: het vijf- en tienjaarsgemiddelde ligt op respectievelijk 77% en 74%. Dat ziet er goed uit, maar het beeld verandert bij de verwachtingen voor de groei van de resultaten. De markten gingen uit van een gemiddelde winstgroei bij Amerikaanse bedrijven van 8%. Het cijfer lag echter dichter bij 3%.
“We zagen ook een lichte vertraging van de omzetgroei, die slechts 0,5% boven de ramingen uitkwam, wat mager afsteekt bij de vijf- en tienjaarsgemiddelden van respectievelijk 2% en 1,4%.”
“Wat betekent dit nu voor de kredietmarkten? Het recente rapportageseizoen heeft niet geleid tot een grootschalige herwaardering van de kredietrisico’s, maar mogelijk komt er wel een verschuiving aan in het beleggingslandschap.”
Kloof tussen verwachtingen en realiteit
In het verleden gingen perioden van robuuste economische groei vaak gepaard met hoge winstverwachtingen voor bedrijven. Beleggers wilden graag profiteren van dit momentum en dreven de prijzen op. In een dergelijke omgeving deden op inkomen gerichte strategieën het vaak goed, omdat bedrijven met sterke winsten vaak een hogere yield bieden.
“Maar deze discrepantie tussen de winstverwachting en de realiteit heeft geleid tot bedrijfsspecifieke underperformance op aandelen- en kredietmarkten”, zegt Hines, die ervan uitgaat dat al te optimistische prognoses enigszins zullen worden bijgesteld.
“Bedrijven genereren nog steeds winst en veel bedrijven bieden nog steeds hoge yields en handhaven sterke kredietprofielen. Maar de kloof tussen verwachtingen en realiteit veroorzaakt volatiliteit. Beleggers vragen zich af hoe duurzaam de huidige yields zijn. Verlagingen zijn relatief zeldzaam, maar de druk op de winstgroei kan toekomstige yield-stijgingen wel beïnvloeden”, aldus Hines.
Hij gaat ervanuit dat de algemene Amerikaanse kredietmarkt oké blijft. “Toch is het verstandig om de mogelijke financiële stress in de gaten te houden bij bedrijven die consequent hun winstramingen niet halen.”
Selectief zijn kan helpen om door deze veranderende omgeving te navigeren. Hines: “Door te focussen op bedrijven met veerkrachtige bedrijfsmodellen, sterke balansen en een geschiedenis van het handhaven van hogere yields, beperk je de risico’s. Daarnaast is diversificatie over subklassen en sectoren verstandig.”
Beleggen als de economie vertraagt
Het is ook essentieel om credit spreads in de gaten te houden. “Ze zijn niet significant toegenomen, maar ze kunnen wijzen op een toenemend kredietrisico en dan is het tijd om de portefeuilleallocatie opnieuw te bekijken. Obligaties van hoge kwaliteit, zoals van overheden en investment-grade bedrijven, bieden een relatief veilige haven tijdens perioden van marktonzekerheid. Deze obligaties bieden historisch consistente yields en een lagere volatiliteit in vergelijking met aandelen.”
Hines begrijpt dat beleggers na de laatste winstseizoenen even pas op de plaats maken. “Maar het is belangrijk om het perspectief te blijven zien. De economische omstandigheden zijn dynamisch en de winstgroei zal op een bepaald moment weer versnellen.”