Beleggers moeten op hun hoede blijven in de nulrentecontext in de Verenigde Staten, zeker als de economische groei, de arbeidsmarkt en de inflatie versnellen. Christopher Molumphy, Chief Investment Officer van de Franklin Templeton Fixed Income Group, geeft zijn kijk op het beleid van de Federal Reserve en de consequenties daarvan voor beleggers.
De Federal Reserve heeft onlangs zijn bijgewerkte economische voorspellingen bekendgemaakt, waarin ons een glimp wordt gegund van de manier waarop de beleidsmakers de algemene economische situatie bekijken. In juni voorspelde de Fed circa 3% economische groei voor de rest van dit jaar en 3,0 – 3,2% voor 2015.
Deze cijfers liggen ruwweg in de lijn van de algemene consensus op de markt, waarbij wel dient te worden opgemerkt dat dit meer is dan de economische groei die we de laatste vijf jaar hebben geboekt, en die gemiddeld op ongeveer 2% uitkwam.
De inflatie
De Fed blijft uitgaan van een geleidelijke verbetering van de werkloosheidscijfers. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken voorspelt circa 6% tegen het einde van het jaar en verwacht dat de trendverbetering zal aanhouden, met een verdere daling tot 5,4 – 5,7% tegen eind 2015. Daarnaast publiceerde de Fed ook zijn verwachting van een volledige tewerkstelling, met een werkloosheidscijfer in de buurt van 5,2 – 5,5%, een peil dat in 2016 zou kunnen worden bereikt.
Wat de inflatie betreft, focussen de beleidsmakers van de Federal Reserve meer op de Personal Consumption Expenditures (persoonlijke consumptie-uitgaven, PCE) dan op de Consumer Price Index (consumentenprijsindex, CPI) voor hun voorspellingen. Zij gaan uit van een PCE-inflatie van circa 1,5 – 1,7% in het vierde kwartaal van dit jaar en binnen een vork van 1,5 – 2% in 2016.
Interessant daarbij is dat wij net een update hebben gekregen van de PCE-cijfers tot mei, waaruit blijkt dat ze reeds ongeveer binnen deze vork liggen. De Fed-voorspellingen geven dus in wezen geen stijging van de inflatie aan voor de komende tweeënhalf jaar.
Rekening houdend met de relatief solide economische groei in de Verenigde Staten in de buurt van 3% en de geleidelijke maar aanhoudende verbetering van de arbeidsmarktcijfers kan de verwachting dat de inflatie op het huidige niveau zal blijven wat te optimistisch lijken, gelet op de historische context.
Aanzienlijke tijd
De Fed kondigde ook aan dat de afbouw van zijn programma voor activa-aankopen, de kwantitatieve versoepeling, zou doortrekken tot 35 miljard dollar per maand in juli. En dat als de economie volgens de verwachtingen evolueert, de maandelijkse activa-aankopen in oktober zouden eindigen.
Belangrijker echter is de vraag wanneer de Fed eindelijk de rente van de Federal Funds zal optrekken van het huidige peil van ongeveer nul, en hoe snel dat optrekken zal gebeuren. De Fed heeft verder bevestigd dat zijn twee doelstellingen de inflatie en de werkloosheid betreffen.
Wat het einde van het programma voor kwantitatieve versoepeling en het begin van de renteverhogingen betreft, herhaalde de Fed het intussen bekende ‘aanzienlijke tijd’. Hoewel dat nogal vaag kan klinken, hebben sommigen bij de Fed een tipje van de sluier gelicht.
Volgens de notulen van het Federal Open Market Committee (FOMC) van 17-18 juni lag de mediaanvoorspelling van de FOMC-leden voor de benchmarkrente van de Federal Funds op 1,13% tegen eind 2015 en 2,5% tegen eind 2016. De algemene marktconsensus lijkt te stroken met deze voorspellingen.
Volgens ons zal de Fed het niet makkelijk hebben om de rente van de Federal Funds nog twaalf maanden lang op nul te houden, gelet op de aantrekkende groei en arbeidsmarkt.
Christopher J. Molumphy is Chief Investment Officer van de Franklin Templeton Fixed Income Group