Investment Director Andrea Iannelli van Fidelity Worldwide Investment zegt dat het opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) een flinke opsteker is voor de markt voor vastrentende waarden. “Het duurt even voordat de effecten van het ECB-beleid uitkristalliseren, maar over het algemeen is het opkoopprogramma een flinke opsteker voor de bredere markt voor vastrentende waarden.”
Wat betreft Europese staatsobligaties zullen er uiteraard verschillen zijn tussen landen, maar het overkoepelende effect zal een lagere en plattere yieldcurve zijn en krappere spreads in de periferie. “De markt heeft de aanpassing grotendeels al ingeprijsd, maar het is onwaarschijnlijk dat het effect op korte termijn zal verdwijnen”, aldus Iannelli.
Enkel op basis van haar omvang zal de ECB andere beleggers in de primaire markt verdringen, verwacht Iannelli. “In alle landen zullen de ECB-aankopen de netto-uitgiftes (het verschil tussen nieuwe uitgiften en aankopen) overschaduwen. Op basis van dit gegeven lijkt het ECB-programma nog agressiever dan de kwantitatieve versoepelingen van de Federal Reserve.”
Nu de opbrengsten van staatsobligaties richting nulwaarden gaan, zorgt de zoektocht naar rendement ervoor dat beleggers die in euro genomineerd papier beleggen verder uit risicocurve worden gedrukt, op zoek naar mogelijkheden binnen de markt voor bedrijfsobligaties. “Dit zal in euro-genoteerde credits in 2015 een sterke duw in de rug geven.”
In een andere deel van het risicospectrum zal Europese ‘high yield’ ook niet immuun blijken voor de door ECB veroorzaakte vraag, zo luidt de prognose van de beleggingsdirecteur. “Waarderingen zijn momenteel aantrekkelijk als gevolg van de verzwakking in de tweede helft van 2014. Dankzij de huidige beleidsondersteuning is het onwaarschijnlijk dat ‘defaults’ zullen toenemen. Daarom zijn wij van mening dat er voldoende compensatie is voor de risico’s in deze beleggingscategorie.”