“Voor beleggers in Europese high yield obligaties waren de afgelopen maanden zenuwslopend. De kredietwaardigheid van een aantal prominente bedrijven, waaronder Volkswagen, kwam in gevaar”, schrijft Roman Gaiser, Head of High Yield bij Pictet Asset Management.
Volgens Gaiser is de uitverkoop van euro high yield is echter ongegrond, omdat de overgrote meerderheid van de non-investment grade bedrijven in goede financiële gezondheid verkeert. De yields op deze activa-klasse zijn volgens zelfs meer dan welkom met het soepele beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) in het achterhoofd.
Gaiser: “Zwakke groei in opkomende economieën, onzekerheid over het monetaire beleid in de Verenigde Staten en ontwikkelingen rond Volkswagen hebben de yield spreads op non-investment grade high yield obligaties naar niveaus van twee jaar geleden gebracht. Het verschil tussen Europese high yield obligaties en Duitse Bunds is nu 500 basispunten, 100 meer dan aan het begin van 2015.”
Schulden
“Dit lijkt terecht, aangezien bedrijven meer moeite zullen hebben om hun schulden af te lossen bij duurdere Amerikaanse leningen en een zwakkere wereldgroei”, schrijft Gaiser. “Bovendien tonen de problemen rond Volkswagen en Glencore aan dat kredietwaardigheid niet zomaar voor lief genomen kan worden.”
Gekeken naar de fundamentals, is de uitverkoop in euro high yield volgens Gaiser echter lastiger te verklaren. “Sterker nog: met de huidige niveaus biedt deze activa-klasse meer kansen dan risico’s voor beleggers. De compensatie die beleggers ontvangen voor het te nemen risico is hoog. Daarnaast nemen bedrijven momenteel geen grote risico’s met hun balansen. Opbrengsten van nieuwe obligatie-uitgiften worden hoofdzakelijk gebruikt om kortetermijnschulden voor langere termijn te herfinancieren.”
Topconditie
High yield bedrijven zijn in topconditie, zo stellen de ratingbureaus. Gaiser: “Voor het eerst sinds 2012 is het aantal bedrijven dat een upgrade krijgt hoger dan het aantal bedrijven dat ‘gedowngraded’ wordt. Binnen Euro High Yield heeft Pictet AM de voorkeur voor bedrijven met een relatief hoge kredietrating. Daar zijn de waarderingen het meest aantrekkelijk. Daarnaast zijn telecombedrijven prominent in de portefeuille aanwezig, omdat die industrie rijp is voor consolidatie.”