Waar liggen de kansen op de markt voor vastrentende waarden nu het beleggerssentiment is ingestort maar de kredietmarkt tegelijkertijd wel hoge waarden biedt? Chris Iggo, Chief Investment Officer Fixed Income bij AXA Investment Managers (AXA IM), doet zijn kijk hierop uit de doeken.
Volgens Iggo biedt de kredietmarkt de hoogste waarde sinds jaren vanwege het feit dat de instorting van het beleggerssentiment niet aansluit bij de economische fundamentals. Dat beleggerssentiment wordt aangewakkerd door de angst voor een wereldwijde recessie, veroorzaakt door de groeivertraging in China.
De Amerikaanse economie is nog altijd sterk, zo stelt hij, en Europa zit op de goede weg. “Terwijl de gemiddelde spread op Amerikaans investment grade credit met een spread van 136 basispunten op hetzelfde niveau zit als in de marktdip van de taper tantrum in 2013. Een vergelijkbare trend zien we bij equivalente Europese investment grade spreads die ook ruimer worden.”
Plotselinge verandering
Om de rendementen te verhogen, moeten beleggers naar de mening van Iggo op zoek gaan naar de mogelijkheden die aantrekkelijke waarderingen en die protectie tegen de gevolgen van een slecht sentiment bieden, gecombineerd met een relatief aantrekkelijk fundamenteel beeld. De wijzer slaat hierbij uit naar Amerikaanse en Europese high yield-bedrijfsobligaties of kredieten. En ook het houden van investment grade-bedrijfsobligaties in dezelfde markten behoren volgens hem tot de kern van iedere fixed income-strategie.
“Dit zou, relatief ten opzichte van overheidsobligaties, positieve beleggingsrendementen moeten geven, met name in short duration-strategieën.” Zo zal tevens een aantal van de meest zorgelijke toestanden op de kredietmarkt kunnen worden vermeden, vooral rondom opkomende economieën.”
De reden van de plotselinge verandering van het beleggerssentiment afgelopen zomer komt niet direct van de verzwakte Chinese economische groeicijfers, meent Iggo.“De economische groei van China lijkt zich te stabiliseren, waarbij de huizenverkopen stijgen en de consumentenbestedingen het goed doen. Het zijn veeleer de uit de Chinese situatie voortvloeiende implicaties elders. Grondstoffenprijzen daalden verder in augustus en de zwakte in opkomende economieën als geheel begint zichtbaar te worden in de bedrijfsresultaten van ontwikkelde economieën.”
Brazilië
Een aantal negatieve creditcases in de Europese markt voor high yields van de de afgelopen weken hebben een gemene deler, stelt Iggo. “Dat is Brazilië.” Onevenwichtigheden binnen de opkomende economieën maken het beleidsmakers lastig om te reageren op zwakkere externe omstandigheden, vervolgt hij.
“Sinds de financiële crisis is de leverage sterk toegenomen in opkomende landen, terwijl het monetair beleid van ontwikkelde landen onconventioneel is. Particuliere schulden in opkomende markten zijn opgelopen van 80% van het bbp tot 130%. Wereldwijd zijn monetaire omstandigheden niet aan het verkrappen, maar ook niet aan het verruimen en wordt er geen gelijke tred aangehouden.”
Zo zal de Fed binnenkort waarschijnlijk de rente in de Verenigde Staten verhogen. Dit betekent dat de kredietzeepbel in opkomende landen zal leeglopen, hetgeen zal uitmonden in minder investeringen, de noodzaak om over te gaan tot deleverage, desinflatie en lagere economische groei. Banksystemen zullen onder druk komen te staan, nu niet-conforme assets een steeds groter probleem worden. Uit sommige landen, zoals Brazilië, stroomt nog steeds geld. En dat drukt de wisselkoers en jaagt de inflatie aan.”