Het ziet er steeds meer naar uit dat de wereldeconomie dit jaar minder sterk zal groeien dan in 2014, ondanks de bodemrente en de lage olieprijzen. Dat schrijft Guy Wagner, Chief Investment Officer en hoofdeconoom bij Banque de Luxembourg (BLI).
Wagner: “De economische groei in de opkomende landen blijft vertragen. De tekenen van een verzwakkende conjunctuur blijven niet langer beperkt tot China, Brazilië en Rusland, maar duiken ook op in andere landen, zoals Indonesië, India en Zuid-Korea. Tot nu toe werden de ontwikkelde landen nog niet besmet, maar ook daar blijft de economische groei bescheiden.”
De terugval van de beurzen werd veroorzaakt door de groeivertraging in China en de beslissing van de lokale autoriteiten om de yuan te devalueren. Wagner: “Aangezien de economische groei ook in de meeste andere regio’s van de wereld blijft slabakken, steekt de vrees voor een algemene toename van de deflatoire druk opnieuw de kop op. Het wordt afwachten hoe de beurzen volgende maand zullen reageren. Oktober is traditioneel namelijk een moeilijke maand voor aandelen en de grote multinationals zullen dan mogelijk communiceren over de impact van de toegenomen groeivertraging in de opkomende landen op hun winstgroei.”
Consumentenuitgaven
De belangrijkste prijsindicatoren in Europa en de Verenigde Staten zijn de afgelopen maanden relatief stabiel gebleven, vindt hij. “De deflator van de consumentenuitgaven (exclusief energie en voeding), de favoriete indicator van de Federal Reserve, is licht gedaald. In de eurozone bleef de inflatie in augustus onveranderd. Door de nieuwe daling van de grondstoffenprijzen zou de inflatie in Europa in de komende maanden weer negatief kunnen worden.”
Vorige maand waren de Japanse, Amerikaanse en Europese monetaire autoriteiten bijzonder zwijgzaam en gaven ze geen nieuwe indicaties over hun toekomstige monetaire beleid. Wagner: “Wegens het toenemende aantal signalen dat wijst op een economische vertraging in de groeilanden en de hogere volatiliteit van aandelen, gaan de meeste analisten ervan uit dat de Fed de rente op haar eerstvolgende bijeenkomst, later deze maand, ongewijzigd zal laten. In China hebben de autoriteiten de bandbreedte van de yuan tegenover de dollar verruimd, waardoor de Chinese munt terugviel.”
Amerikaanse staatsobligaties
Ondanks de toegenomen volatiliteit op de beurzen hebben staatsobligaties in augustus hun rol van veilige haven niet vervuld. De ontwikkeling van de obligatiemarkt in de eurozone is bijna volledig afhankelijk geworden van de interventies van de Europese Centrale Bank (ECB) en van de prudentiële regelgeving, terwijl de economische kerngegevens nagenoeg geen invloed meer hebben.
Wagner: “De lange rente van de kernlanden van de eurozone blijft weinig aantrekkelijk. Amerikaanse staatsobligaties zijn nog altijd het enige interessante alternatief in de ontwikkelde landen, omdat zij nog zouden kunnen stijgen als de deflatoire druk zou toenemen.”