De uitslag van het referendum om de Europese Unie te verlaten en de onzekerheid die daaruit voortvloeit, zullen ook volgens Bob Michele, Chief Investment Officer (CIO) en Head of the Global Fixed Income, Currency & Commodities Group bij J.P. Morgan Asset Management (JPMAM), negatieve economische gevolgen op korte termijn hebben voor het Verenigd Koninkrijk. De gevolgen op de middellange termijn zijn echter onduidelijk.
“Risicovolle beleggingen in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van de Europese Unie (EU)zullen negatief geraakt worden, net als risicovolle activa wereldwijd”, stelt Michele. Hij houdt er rekening mee dat de onrust op de financiële markten hoog zal blijven. Liquiditeit wordt mogelijk een punt van zorg in de zomermaanden.
Michele gaat ervan uit dat de Bank of England (BoE) en andere centrale banken verdere versoepelingsmaatregelen zullen nemen om de markten te stabiliseren. “Naar onze mening zou het Monetary Policy Committee van de BoE moeten helpen om de onzekerheid te verminderen door de basisrente onmiddellijk te verlagen tot 0%”, zegt de CIO. “Dat zou iedere financieringskrapte wegnemen en zorgen voor de instandhouding van een zeer ruimhartig kredietklimaat.”
Sterke vraag
Voordat de uitslag van het referendum bekend werd, was er wereldwijd een sterke vraag naar obligaties, gezien het per saldo negatieve aanbod. “Dit werd veroorzaakt door economisch ongevoelige opkopers, te weten de wereldwijde centrale banken, die het aanbod opslokten”, legt Michele uit. “Die situatie is niet veranderd en daarom verwachten we dat de obligatierentes in de buurt zullen blijven van hun historische dieptepunten of zelfs nog gaan dalen.”
JPMAM houdt er rekening mee dat de rente op Britse staatsobligaties nog wel met 50 basispunten kan dalen op de middellange termijn. Verder verwacht de vermogensbeheerder dat de Europese Centrale Bank verdere accommoderende maatregelen zal nemen, de negatieve depositorente mogelijk nog verder zal verlagen en haar programma voor het opkopen van obligaties zal uitbreiden. Michele noemt deze stappen gunstig voor Europese staatsobligaties van landen uit de periferie.
“In de aanloop naar het Brexit-referendum hebben we binnen onze vastrentende portefeuilles het risico verlaagd en onze hedges gecontinueerd”, zegt Michele over de strategie van JPMAM. “Aan de vooravond van de stemming waren we long duration gepositioneerd in waarden van hoge kwaliteit, namelijk in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, en reduceerden we onze posities in staatsobligaties van de periferielanden.”
Vlucht
Michele denkt dat de vlucht naar kwaliteit zal aanhouden in de zomermaanden doordat de langdurige onzekerheid drukt op de markten, vooral in het Verenigd Koninkrijk. “Als weerspiegeling van een stijgende kans op een recessie, zouden we wat risico-afbouw kunnen zien in delen van de bedrijfsobligatiemarkt die het goed hebben gedaan sinds februari, met inbegrip van high yield-obligaties.”
Mocht zich een wezenlijke stijging van de risicopremies (de spreads) voordoen, dan zal JPMAM niet aarzelen koopkansen te benutten. “Zo zouden we wellicht in Europese high yield-obligaties kunnen stappen als de rente hierop zakt tot onder de 5%, want dat zou aantrekkelijke waarde kunnen opleveren. We blijven selectief omgaan met schuldpapier van banken, gezien de combinatie van aanhoudende regulering en mogelijk nieuwe economische druk op banken.”
Aantrekkelijk
Michele spreekt verder de verwachting uit dat bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit aantrekkelijk blijven voor beleggers, die in toenemende mate zullen zoeken naar bedrijven met een solide winstprofiel, dat bestand is tegen omzetdalingen.
“Dit is niet het moment voor beleggers om buitensporige risico’s te nemen”. Dat is de slotboodschap van Michele. “Wij denken dat delen van de obligatiemarkten die nu worden opgekocht door centrale banken, waaronder staatsobligaties en bedrijfsobligaties met investment grade, voorzichtige en defensieve beleggingen zijn voor de korte termijn.