“Het tij waarbij iedereen van de wereldwijde monetaire verruiming (QE) heeft kunnen profiteren, begint nu te keren”, schrijft Mark Burgess, Chief Investment Officer EMEA en Global Head of Equities bij Columbia Threadneedle Investments in zijn outlook voor 2016. Hij verwacht dat de kansen voor actieve, kritische beleggers zullen toenemen bij het einde van QE.
In zo’n omgeving is het verstandig om onderscheid te maken binnen en tussen beleggingscategorieën. Een focus op waarderingen en basisgegevens – ofwel het ‘old school’ beleggen – wordt volgens Burgess weer belangrijker dan in de afgelopen jaren, toen de markten ruggensteun kregen van overvloedige en toenemende liquiditeit.
Verschillen in monetair beleid blijven bepalend. In de Verenigde Staten wordt het rentebeleid niet langer als noodmaatregel ingezet, terwijl in Europa en Japan het monetaire beleid uitermate soepel blijft. De Europese en Japanse centrale bank kunnen zelfs besluiten om nog meer te doen om de groei te ondersteunen. Voor het Verenigd Koninkrijk verwacht Burgess, gezien de huidige prijzen op de obligatiemarkt, geen renteverhogingen voor 2017.
Lage groei en lage rendementen
2016 zal volgens Columbia Threadneedle Investments wereldwijd in het teken staan van lage groei en lage rendementen, terwijl de marges van ondernemingen onder druk staan door de zwakke eindvraag en de overcapaciteit in een aantal bedrijfstakken. Succesvolle beleggers zullen zich moeten richten op ondernemingen die autonoom kunnen groeien. Burgess wijst er op dat het gaat om waardevolle aandelen die een meerprijs laten zien ten opzichte van vergelijkbare ondernemingen.
De vooruitzichten voor de opkomende markten noemt Burgess blijvend uitdagend, met name voor landen waarvan de economie afhankelijk is van de Chinese vraag naar grondstoffen. De vooruitzichten voor deze landen zijn somber en een zwakkere valuta is mogelijk niet voldoende om de vraag naar EM-export te laten stijgen, gezien de vraag van consumenten en ondernemingen achterblijft.
Accommoderend beleid
Als de Amerikaanse Fed haar beleid aanscherpt terwijl andere centrale banken een accommoderend beleid aanhouden, zal de dollar bij verder ongewijzigde omstandigheden sterker worden. Dat betekent waarschijnlijk nog meer tegenslag voor de opkomende landen, gezien de sterke omgekeerde correlatie tussen de dollar en opkomende markten.
Wat beurswaarderingen betreft vindt Burgess aandelen nog steeds aantrekkelijker dan obligaties. Hij verwacht die positionering dan ook voorlopig te handhaven in de opbouw van beleggingsportefeuilles van Columbia Threadneedle Investments. Maar dat gebeurt met minder overtuiging dan de afgelopen tijd. Voor de langere termijn bieden aandelen nog steeds meer waarde dan obligaties, denkt Burgess.