“De financiële markten blijven volatiel: de verzwakte high yield-obligatiemarkten drukken op de kredietvoorwaarden en economische groei. Bovendien blijven de opkomende economieën zwak. De Amerikaanse Federal Reserve moet daarom voorzichtig blijven opereren”, vindt James Carrick, econoom bij Legal & General Investment Management (LGIM).
De terugval in opkomende economieën, lagere grondstofprijzen en een stijgende wisselkoers drukken op de Amerikaanse export en productie. Carrick: “Wanneer de Amerikaanse overheidsbestedingen toenemen en de overzeese vraag laag blijf, verwachten we dat de Amerikaanse economie dit jaar met ongeveer 2% groeit en de consumentenbestedingen kunnen groeien tot 3%.”
De dalende olieprijzen zouden volgens Carrick in theorie moeten leiden tot meer koopkracht van consumenten en dus tot meer economische groei, maar dit effect laat in de praktijk langer op zich wachten. In het Verenigd Koninkrijk en Europa begint de consument het voordeel nu pas te voelen.
“De turbulentie op de high yield-obligatiemarkten kan toenemen, wat zal leiden tot verdere aanscherping van de kredietvoorwaarden.” Volgens LGIM is de Amerikaanse economie hier erg gevoelig voor. “Een sterke dollar kan indirect een negatief effect hebben op de Amerikaanse economie, omdat het de opkomende economieën schaadt. De binnenlandse economie van de Verenigde Staten blijkt tot nu toe echter relatief ongevoelig voor veranderingen in de wisselkoers.”
Volgens Carrick lopen zeven van de vijftien opkomende economieën lopen het risico op een economische crisis. “Dit is slecht nieuws voor de buitenlandse export van de VS naar deze landen, maar wordt gecompenseerd door de sterke vraag uit Europa. Mocht de Chinese groei verder afnemen, dan zou dit wel een extra gevaar kunnen vormen.”