Recent heeft zich een verkoopgolf van Duitse obligaties voltrokken. Hoofdeconoom Lucy O’Carroll van Aberdeen Asset Management gaat in op de oorzaken hiervan en wat dit kan betekenen voor de Europese obligatiemarkt in de komende maanden.
“De verkoopgolf van Duitse staatsobligaties en de daarmee gepaard gaande toename van yields kan maar ten dele verklaard worden uit onderliggende cijfers in de eurozone”, aldus O’Carroll. De eurozone verraste weliswaar doordat de groei in het eerste kwartaal er met 0,4% sterker was dan in de Verenigde Staten (0,1%) en het Verenigd Koninkrijk (0,3%), maar volgens O’Carroll is dat een geflatteerd beeld omdat de groei in 2015 tot nu toe (‘year to date’) in de VS en het VK respectievelijk 3,0% en 2,4% bedraagt.
Jongste inflatiecijfers
Wel laten de jongste inflatiecijfers zien dat de eurozone in april uit een periode van deflatie is gekomen die vier maanden heeft geduurd. Dit lijkt de verwachting van de Europese Centrale Bank (ECB) te ondersteunen dat het risico op serieuze deflatie aan het afnemen is.
O’Carroll: “De lichte verandering in de inflatiecijfers leidde kennelijk tot speculatie over een mogelijk afzwakken van het opkoopprogramma van de ECB. Technische factoren hebben daarnaast waarschijnlijk een belangrijke versterkende rol gespeeld bij de verkoopgolf van Duitse Bunds. Doordat beleggers in zo groten getale posities hadden ingenomen in eurozone staatsobligaties, kon een lichte verandering in data, zoals de inflatiecijfers, de drang om eruit te stappen zo sterk en relatief massaal maken.”
Extra aankopen
“De stappen van de ECB zullen waarschijnlijk de meest bepalende factor zijn voor de Europese obligatiemarkt in de komende maanden”, zegt O’Carroll. “Elke hint dat de ECB extra aankopen zal doen, kan de yields opnieuw omlaag drukken. En speculaties over een mogelijke ‘tapering’ door de ECB kan de yields weer hard doen stijgen. De kans op een zich doorzettende ontwikkeling in een van die twee richtingen lijkt niet groot. Eerder zal de komende maanden volatiliteit de toon blijven zetten.”
Lees hier het hele artikel van Lucy O’Carroll, hoofdeconoom van Aberdeen Asset Management.