Opkomende markten inflatie dicht bij de piek

0

In de opkomende markten zit de inflatie dicht bij zijn piek, verwacht Vanguard. Volgens de vermogensbeheerder kan de daaropvolgende desinflatie koopkansen creëren voor staatsobligaties in lokale valuta’s.

Opkomende markten inflatie dicht bij de piekDe auteurs noemen twee belangrijke redenen waarom zij denken dat de piek in de EM-inflatie nabij is en waarom de resulterende desinflatie1 aantrekkelijke koopkansen voor EM-obligaties met lange looptijd in lokale munt zal creëren.

Enerzijds ziet het consumptiepatroon van goederen en diensten er in de EM anders uit, met een groter aandeel van energie en voeding in de consumer price index (CPI). Dat heeft bijgedragen aan de hogere inflatie in de opkomende landen.

De recente inflatie in de opkomende markten is bovendien meer aanbodgedreven geweest dan in de ontwikkelde markten, door de grotere budgettaire stimulus in de ontwikkelde markten. Daardoor is de kans groter dat de inflatie in opkomende landen daalt als de druk aan de aanbodzijde afneemt.

Over het algemeen zijn de centrale banken in de opkomende markten proactief geweest bij het verhogen van de rente. En de marktprijzen anticiperen op een flink aantal renteverhogingen bovenop wat de centrale banken hebben geleverd.

Opkomende markten inflatie dicht bij de piek
De gegevens zijn per 1 augustus 2022. De ingeprijsde verhogingen weerspiegelen het verschil tussen de huidige beleidsrente en de impliciete beleidsrente over één jaar. Een basispunt is gelijk aan 1/100 van een procentpunt. Bronnen: Vanguard en Bloomberg, per 29 juli 2022.

Hoewel de auteurs niet kunnen aangeven of de inflatiepiek is bereikt, zijn zij van mening dat de rente op lokale opkomende markten er aantrekkelijk begint uit te zien. Zij gaan er van uit dat de trendbreuk nabij is, waardoor obligaties uit opkomende landen met een lange looptijd aantrekkelijk worden.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie The Asset

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website en nieuwsbrief van The Asset. Het team brengt met name nieuws en visies die interessant zijn voor beleggingsprofessionals.


Kennispartners