De wereldmarkt maakt een stabiele groei door, monetair ingrijpen is niet nodig. Deze situatie is goed voor de kredietmarkten, zo stelt Adam Mossakowski, fixed income specialist bij Insight, een boutique van BNY Mellon. De piek in de obligatierente ziet hij als een aantrekkelijk instapmoment.
Mossakowski is echter terughoudend over de Europese kredietmarkten, daar zorgt de Europese Centrale Bank voor ongezonde toestanden en worden beleggers steeds verder de risicocurve opgedrongen in hun zoektocht naar rendement.
Er is een liquiditeitsprobleem in de markt. Maar Mossakowski ziet geen verschil tussen beide kwaden: het kopen in een bullmarkt of het verkopen in een bearmarkt als de liquiditeit beperkt is.
Mossakowski: “Schuldpapier in de Amerikaanse dollar met een lange looptijd heeft een moeilijke periode achter de rug. Deze trend kan omslaan en voor significante winsten zorgen. De kredietmarkten hanteren nu een spread die je verwacht in tijden van een recessie en zo erg is het niet.”
2% rendement op US investment grade bedrijfsschuld is heel veel compensatie als je kijkt naar de lage faillissementscijfers, vindt Mossakowski. Daarom zoekt hij met zijn team zoveel mogelijk blootstelling aan credit, zonder die delen van de markt op te zoeken die te risicovol zijn.
Volgens Mossakowski biedt de recente piek in de yield op Europese staatsobligaties een aantrekkelijk instapmoment. De uitverkoop raakte ook andere markten en sloeg ongenuanceerd toe. Het doet Mossakowski denken aan de reactie op de Japanse fixed income-markten aan het begin van deze eeuw.
“Toen leidde de kwantitatieve verruiming ook na een aanvankelijke daling van de rentevergoedingen tot een plotselinge piek en daarmee gepaard gaand kapitaalverlies. De vraag is of een rendement van 2% wel voldoende compensatie biedt voor de volatiliteit die kan leiden tot een verlies van 2% tot 4% in een maand”, aldus Mossakowski.
Lees de visie van Adam Mossakowski in de News & Views van BNY Mellon