De invloed van de politiek op de financiële markten neemt toe. Dat was al het geval voor het referendum over de Brexit. Andrew Milligan, Head of Global Strategy, en Craig Hoyda, Multi-Asset Investing Quantitative Analyst bij Standard Life Investments (SLI), vinden dat er sprake is van radicale politieke onzekerheid. Dat zorgt onrust op de financiële markten.
De onrust blijft niet beperkt tot het Verenigd Koninkrijk. Ook in andere landen groeit de politieke onzekerheid. In Spanje kan geen nieuwe regering worden gevormd. In Italië vindt in het najaar een referendum over constitutionele hervorming plaats waar Premier Matteo Renzi zijn politieke lot aan heeft verbonden. In de Verenigde Staten worden in november de presidentsverkiezingen gehouden. De algemene verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland volgend jaar zullen zeer belangrijk zijn voor het bepalen van de koers van de Europese Unie (EU).
Het resultaat van het Britse EU-referendum leidde tot een stevige koersdaling van het Britse pond. Zolang de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over de Brexit voortduren zal die druk aanhouden. Intussen apprecieert de Amerikaanse dollar ten opzichte van de yen door het beleid van de Japanse centrale bank om de yen te verzwakken.
Politieke hobbels
De dollar stijgt ook ten opzichte van de euro door de zorgen over de Italiaanse banken en andere Europese politieke hobbels die de koers van de euro beïnvloeden. De safe haven-kapitaalstroom die hierdoor op gang is gebracht, vergroot de historisch zwakke wereldwijde economische groei en inflatie. Beleidsmakers beginnen vraagtekens te plaatsen over de effectiviteit van het monetaire beleid.
SLI meent dat het begrotings- en monetaire beleid wereldwijd zullen verruimen. De hoop op een renteverhoging door de Federal Reserve dit jaar is afgenomen en de Europese Centrale Bank (ECB) zal waarschijnlijk de omvang en reikwijdte van zijn aankoopprogramma uitbreiden als de Europese economie vertraagt. De Bank of England (BoE) heeft inmiddels verruimende monetaire maatregelen genomen om de onzekerheid op de markten tegen te gaan. De Japanse centrale bank lijkt te zinspelen op het nemen van opnieuw onorthodoxe monetaire maatregelen.
Centrale banken hebben extreem veel gedaan en zullen dat blijven doen om kredietvoorwaarden te verbeteren. De kracht van hun maatregelen moet volgens Hoyda en Milligan in toenemende mate worden bijgestaan door begrotingsbeleid en structurele hervormingen. Zo wordt voorkomen dat de binnenlandse economie door een buitensporige economische schok wordt getroffen.
Opdrijven
Verder verwacht SLI dat beleggers in hun zoektocht naar rendement de opbrengsten van de verschillende beleggingscategorieën zullen opdrijven. Gezien de te nemen politieke hordes in de komende maanden, heeft de vermogensbeheerder vertrouwen in Engelse en opkomende markten staatsobligaties. Een grote positie in investment grade-bedrijfsobligaties wordt aangehouden en kleinere posities in high yield, alsook in bedrijfsobligaties van opkomende markten.
Zorgen blijven er volgens SLI bestaan over de impact van een voortdurende vertraging van de Chinese economie op bepaalde ontwikkelde markten in Azië, Australië en Hong Kong. Commercieel vastgoed blijft aantrekkelijk. Europees vastgoed zal het beter doen dan vastgoed in andere regio’s omdat de economie in de eurozone vroeger in de bedrijfscyclus zit. Amerikaans vastgoed zal profiteren van de renteverhoging die langer op zich laat wachten.
Lees meer in ‘Keep calm and seek carry’ van Andrew Milligan en Craig Hoyda