De beurs in Amsterdam viert zijn verjaardag met de rentebetaling op eeuwenoude obligaties. Het gaat om de uitkering van de rente op twee van ’s werelds oudst bekende rentegevende waterschapsobligaties uit 1638 en 1765, die de sociale oorsprong van de beurs symboliseren.
Ter ere van de 414e beursverjaardag, die terugvoert op de eerste ‘beursgang’ van de VOC in 1602, zal Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) de rente uitbetalen op twee nog altijd rentegevende rentebrieven (1638 en 1765) uit het rijke beursarchief van de beurs.
Deze rentebrieven zijn destijds uitgegeven door een rechtsvoorganger van HDSR, het Utrechtse hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams. De rentebrieven van De Lekdijk Bovendams zijn de oudst bekende nog steeds rentegevende obligaties ter wereld. De uitkering vindt plaats tijdens een speciale gongceremonie op Beursplein 5 met Stichting Capital Amsterdam en Euronext Amsterdam.
De Lekdijk Bovendams is een 33 kilometer lange dijk van Amerongen naar Vreeswijk (Nieuwegein), die grote delen van Utrecht en Holland al eeuwenlang beschermt tegen het water. Na enkele dijkdoorbraken in het begin van de 17e eeuw, waarbij zelfs Amsterdam het niet droog hield, besloot het gelijknamige hoogheemraadschap rentebrieven uit te geven om het herstel en de versteviging van deze voor de Randstad nu nog altijd cruciale dijk te financieren.
Op vrijdag 18 maart wordt over beide stukken een bedrag van ruim 700 euro aan achterstallige rente uitgekeerd aan de Amsterdamse beurs. Dit event belicht volgens Euronext Amsterdam de sociale ontstaansachtergrond en kernwaarde van het beurskapitalisme, die volgens kenners zijn oorsprong vindt in de eeuwige strijd van Nederland tegen het water. En door sommigen wordt dat weer vertaald in: meer bereiken door samen te werken en financiële risico’s te delen.