Saxo Bank heeft een lijstje gemaakt van tien onwaarschijnlijke, maar misschien ook onderschatte gebeurtenissen die aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor het financiële landschap in 2016. “Het tijdperk van verlammende denkmodellen die het beleid als antwoord op de crisis hebben gedomineerd, is bijna ten einde”, stelt Steen Jakobsen, Hoofdeconoom van Saxo Bank in een toelichting.
Kwantitatieve versoepeling (QE) en andere manieren van interventie hebben volgens Jakobsen gefaald. “China transformeert en geopolitieke spanningen zijn nog steeds zeer complex. De marginale kosten van geld nemen toe, alsmede de volatiliteit en onzekerheid. Tegen deze achtergrond hebben we de voorspellingen voor 2016 geformuleerd.”
1. Richting van de euro/dollar? 1.23…
Europa heeft een enorm overschot op de lopende rekening en de zwakkere inflatie zou, volgens macro-economische logica, een sterkere munt moeten betekenen, niet een zwakkere. De neerwaartse spiraal is volledig afgedraaid, we zijn terug bij een zwakkere Amerikaanse dollar als het directe gevolg van het Amerikaanse rentebeleid.
2. Russische roebel stijgt 20% tegen het einde van 2016
Tegen het einde van 2016 zal een stijgende vraag naar olie en het ongepast trage tempo van renteverhoging door de Fed, een stijging van de Russische Roebel van zo’n 20% stijgen ten opzichte van het dollar/euro-mandje tot gevolg hebben.
3. De eenhoorns van Silicon Valley worden met beide benen op de grond gezet
2016 zal in Silicon Valley doen denken aan 2000, met meer start-ups die de stap naar winstgevendheid en levensvatbare business-modellen vertragen, ten koste van meer gebruikers en het verkrijgen van kritieke massa.
4. Olympische Spelen ‘turbochargen’ het door Brazilië geleide herstel van opkomende markten
Stabiliteit, investeringen in de Olympische Spelen en gematigde hervormingen zullen het sentiment in Brazilië doen omkeren, waarbij de export van opkomende markten wordt geholpen door goedkopere lokale valuta’s. Het resultaat: Aandelen uit opkomende landen hebben een fantastisch jaar – ze presteren beter dan obligaties en andere aandelen.
5. Democraten blijven aan de presidentiële macht en heroveren het Congres tijdens een spektakelstuk in 2016
De Republikeinse partij gaat van sterk naar dramatisch zwak als de interne strijd om de toekomstige koers een hoogtepunt bereikt. Dit leidt tot een spectaculaire overwinning van de Democratische partij, die met een succesvolle ‘Laat Je Stem Horen’-campagne de jongere generatie (‘De Millennials’), gefrustreerd door de politieke impasse en de slechte baanperspectieven van de afgelopen acht jaar, massaal laat opdraven.
6. Onrust rond Opec veroorzaakt kortstondige terugkeer naar 100 dollar per olievat
De ruwe olieprijs van de Organization of Petroleum Exporting Countries (Opec) daalt naar het laagste niveau sinds 2009 en het ongemakkelijke gevoel over de strategie van Opec groeit, zowel onder de zwakkere als rijkere leden van het kartel. Het langverwachte signaal van versnelde vermindering van niet-OPEC productie wordt eindelijk zichtbaar. Goed in positie weet Opec de markt te vangen met een neerwaartse aanpassing van de output. De prijs begint hierdoor snel te herstellen met beleggers die zich in willen dekken en long de markt weer binnen gaan. Olie van $ 100 per vat verschijnt hiermee weer op de horizon.
7. Zilver breekt zijn gouden boeien en stijgt 33%
In 2016 zal er een hernieuwd vertrouwen in zilver zijn. De politieke wil om koolstofuitstoot te verminderen en zich op hernieuwbare energie te richten zal de vraag naar dit metaal ook vergroten, gezien het gebruik in zonnecellen. Als gevolg hiervan zal zilver met 1/3 stijgen en laat daarmee andere metalen achter zich.
8. Een agressieve Fed ziet een ineenstorting van mondiale bedrijfsobligaties.
Eind 2016 zal Fed-baas Janet Yellen een ‘hawkish’ route inslaan met een serie van agressieve renteverhogingen, die een enorme uitverkoop van wereldwijde obligatiemarkten tot gevolg hebben wanneer de yields stijgen. Aangezien de balansgedeeltes die banken en handelaars aan obligaties hebben toegewezen praktisch verdwenen zijn, is een van de meest vitale delen van een functionerende markt simpelweg verdwenen. De markt realiseert dit te laat en de volledige kopersgroep vlucht paniekerig in een eenrichtingsstraat van verkopers, aangezien hun geavanceerde risicomodellen allemaal rood uitslaan.
9. El Niño wakkert een inflatiegolf aan
El Niño zal volgend jaar een recordsterkte bereiken en voor droogte zorgen in grote delen van Zuidoost Azië en Australië. Lagere opbrengsten in de landbouwsector zullen het aanbod verminderen in een periode waarin de vraag nog steeds toeneemt, gevoed door de mondiale economische expansie. Het resultaat is een 40% toename van de Bloomberg Agriculture Spot Index en wat hoognodige inflatoire druk.
10. Ongelijkheid lacht het laatste, ten koste van luxegoederen
Geconfronteerd met toenemende ongelijkheid en werkloosheid boven 10% denkt Europa na over de introductie van een basisinkomen om alle inwoners te verzekeren van primaire levensbehoeften. In een meer egalitaire maatschappij waar andere waarden belangrijk worden, neemt de vraag naar luxegoederen snel af en de sector stort ineen.