De Europese Unie (EU) staat ook in 2016 een roerig jaar te wachten, zowel in economisch als politiek opzicht. Welk gevaar vormen deze factoren voor de obligatiemarkten? Rowena Macfarlane, analist bij Standish, een boutique van BNY Mellon, is hier niet al te bezorgd over.
Een groot gevaar voor het voortbestaan van de EU is dat sommige EU-landen sneller herstellen van de financiële crisis van 2008 dan andere, schrijft Macfarlance. “De kernlanden, met Duitsland als aanjager voorop, zijn er eerder bovenop gekomen dan de landen in de periferie, waar met moeite economische hervormingen zijn doorgevoerd die niet altijd in dank zijn afgenomen door de bevolking. Het gevolg is dat rechtse en linkse politieke vleugelpartijen, gedreven door nationalisme, cynisme en zelfs anarchisme, in Europa snel meer aanhang hebben gekregen.”
Macfarlane somt op: “In 2015 waren er landelijke verkiezingen in Portugal, Griekenland, Polen, Spanje en het VK. In 2016 zullen Ierland en Oostenrijk volgen. Het aanstaande referendum in het VK over het lidmaatschap van de EU komend jaar zal uitermate belangrijk zijn. Moet er serieus rekening worden gehouden met een Brexit? De separatisten in Catalonië zullen zich blijven roeren in hun poging om zich van Spanje af te scheiden en ook een mogelijke Grexit komt in 2016 weer terug op tafel, als er onderhandeld moet worden over een nieuw hulppakket voor de Grieken.”
Toch is Macfarlane niet al te bezorgd over de impact van deze factoren op de obligatiemarkten. “De trend van dit jaar, dat lokale onrust minder effect heeft op de andere markten, zet door, zeker nu de PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje) niet langer als een collectief geheel worden gezien. Europa is op het wereldtoneel sowieso niet meer de belangrijkste bron van instabiliteit. Alle ogen zijn nu gericht op de groeivertraging in China en de mogelijke ‘lift-off’ van de Fed.”
Bekijk hieronder de bijdrage van Rowena Macfarlane, getiteld ‘The never-ending story – Europe: What’s in store for 2016’ .