Mensen gaan steeds later met pensioen, waardoor de wereldwijde pot voor oudedagsvoorzieningen steeds groter wordt. Daardoor zal de rente voor lange tijd laag blijven, betoogt econoom Joachim Fels van Pimco in een artikel, dat hij samen schreef met Matthew Tracey, een collega van hem.
De vergrijzing grijpt in angstaanjagend tempo om zich heen. En zodanig dat zeventig het nieuwe 65 wordt. Sommige marktwaarnemers veronderstellen dat we wereldwijd net voorbij een vergrijzingsgerelateerde piek zijn gegaan.
Dat zou tot gevolg moeten hebben dat de rente nu weer kan gaan stijgen. Fels en Tracey denken echter dat demografische ontwikkelingen er juist toe leiden dat een structurele stijging van de Amerikaanse rente pas over minstens een decennium plaatsvindt.
Er is namelijk een grote spaarbehoefte. Die spaarbehoefte zal groot blijven. Het leeuwendeel hiervan komt bij mensen met de hoogste inkomens vandaan, die nu werken en sparen voor later. De aanhoudend hoge spaarbehoefte zal de neutrale beleidsrente (het beleidsrenteniveau dat tussen stimuleren en afremmen van de economie zit) laag houden.
De neutrale rente is het ankerpunt voor het rendement op staatsobligaties, zo onderstreept het tweetal. Bij gelijkblijvende omstandigheden zal de aanhoudend hoge vraag naar staatsobligaties ook tot aanhoudend lage rendementen leiden.