Het bedrag dat in Nederland duurzaam wordt belegd of gespaard, groeide de afgelopen jaren naar 29 miljard. Beleggers vinden een goed rendement belangrijk, maar een bijdrage aan een betere wereld telt steeds vaker mee bij de keuze voor investeringen. Dat ervaart de Rabobank.
Beleggers vragen vaker nadrukk elijk rekening te houden met mens, milieu en maatschappij bij het beheer van hun vermogen. “Duurzaam beleggen gaat een stap verder dan maatschappelijk verantwoord beleggen”, Gert van de Paal, specialist Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Beleggen van de Rabobank.
“Niet alleen moeten bedrijven en fondsen voldoen aan de principiële uitgangspunten van de bank, ook moeten zij aantoonbaar bijdragen aan een betere, mooiere wereld. Klanten vinden dat belangrijk. Volgens de meest recente cijfers van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) vormt duurzaam beleggen 12% van de totale particuliere beleggingsmarkt in Nederland.”
Denkrichtingen
Van de Paal verwijst ook naar een Amerikaanse onderzoek. Daaruit blijkt dat driekwart van de beleggers tot 45 jaar factoren als mens, milieu en maatschappij mee laten wegen bij het beheer van hun vermogen. “Bij duurzaam beleggen denken mensen vaak aan groene energiebronnen zoals windmolenparken of zonne-energie. De mogelijkheden zijn echter veel ruimer.”
Als voorbeeld geeft hij beleggen in microkredieten, duurzame voeding of slimme irrigatiesystemen. Een andere denkrichting is het beleggen in bedrijven die zich richten op het tegengaan van verspilling en verbetering van efficiëntie. “Zoals een alternatieve manier om tapijttegels te installeren, waardoor minder lijm nodig is.”
Eigen regie
De bank heeft inmiddels een uitgebreid assortiment van veertig fondsen en tien verschillende aanbieders die aan strengere duurzaamheidseisen voldoen. De Rabobank onderstreept dat maatschappelijk verantwoord beleggen al de norm is bij de bank. Denk aan hoe bedrijven omgaan met milieu, mensenrechten of corruptie.
Daarnaast kunnen klanten extra wensen aangeven op het gebied van duurzaamheid. Zoals een voorkeur voor de meest duurzame bedrijven binnen een sector, duurzame thema’s (klimaatverandering, gezondheidszorg, innovatie). Of extra strenge uitsluitingscriteria (tabaksindustrie of fossiele brandstoffen).
Waar komen de beleggingsmogelijkheden bij de grootbank nu concreet op neer? Sommige beleggers hebben graag volledig eigen regie, anderen ontvangen liever advies of laten het beleggen over aan de experts van de bank. Via de Fondsselector op de website van de Rabobank kunnen beleggers zien welke duurzame fondsen de bank aanbiedt. Daarnaast is er sinds kort een duurzame variant van Rabo Beheerd Beleggen beschikbaar.