Vertrekkend directielid Joanne Kellermann van De Nederlandsche Bank (DNB) blikte tijdens het jaarlijkse pensioenseminar terug op haar zittingstermijn van zeven ‘niet bepaald rustige’ jaren. Zij stond ook stil bij de vele veranderingen op het gebied van regelgeving, governance en door zelfregulering vanuit de sector.
Enkele maanden na haar aantreden bij DNB begonnen de eerste tekenen van de financiële crisis zich aan te dienen. “Voor de pensioenfondsen brak een aantal zeer magere jaren aan. Waren tot dat moment termen als herstelplannen en kortingen bijna theoretische concepten, door de crisis werden ze realiteit.”
Kellermann stond ook stil bij de vele veranderingen op het gebied van regelgeving, governance en door zelfregulering vanuit de sector. “Dat verdient een groot compliment.”
Maar ook na haar vertrek bestaan er nog een aantal hete hangijzers en onopgeloste problemen in de pensioensector. “Ik heb er vertrouwen in dat de sector, samen met de politiek en de toezichthouders, in staat zal zijn ook deze problemen het hoofd te bieden. Een belangrijke stap is hiervoor al gezet door de onlangs gestarte discussie over de toekomst van het pensioenstelsel.”
Joanne Kellermann is sinds 2007 als directielid onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op pensioenfondsen en verzekeraars en de toezicht expertise centra waarin onder meer het integriteitstoezicht en de interventie- en handhandhavingsunit zijn onder gebracht.
Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Raad van Commissarissen DNB, noemde Kellermann eerder al ‘één van de drijvende krachten achter de veranderslag in het toezicht op de financiële sector.’ Haar portefeuille wordt per 1 november 2014 overgenomen door DNB directeur Frank Elderson.