Met een score van A- is Nederland, na de Verenigde Staten en Zuid-Korea, het land waar beleggers in beleggingsfondsen het beste af zijn. Belangrijke reden van die hoge positie is het provisieverbod in ons land, dat volgens fondsenvergelijker Morningstar heeft geleid tot lagere kosten.
Dat blijkt uit de Morningstar Global Fund Investor Experience, waarvoor de fondsenvergelijker het beleggingsklimaat in 25 landen is onderzocht. China is de meest beleggersonvriendelijke markt.
Morningstar onderzoekt elke twee jaar het klimaat voor beleggers in beleggingsfondsen in 25 landen in Noord-Amerika, Europa, Azië en Afrika. De landen worden beoordeeld op basis van vier categorieën: regelgeving en fiscaliteit, publicatieplicht en informatievoorziening, tarieven en kosten en verkoop en media. Morningstar: “In het algemeen zijn wij een voorstander van actieve regulering van beleggingsfondsen, lage belastingen voor beleggers, publicatieplicht, lage tarieven, een gevarieerd systeem voor het aanbieden van en de mogelijkheid tot beleggen in beleggingsfondsen en een vrije pers die helpt om beleggers te informeren en keuzes te maken.”
Provisieverbod
Met een totaalscore van A- ervaren fondsbeleggers in Nederland een beleggingsklimaat dat beter is dan in de meeste andere landen uit het onderzoek. In 2013 kreeg Nederland nog een B. De hogere score is volgens Morningstar te danken aan het provisieverbod waarbij fondshuizen geen vergoeding meer mogen betalen aan tussenpersonen. Daarmee zijn beleggers beter af, want het verbod sluit de mogelijkheid uit dat ze een beleggingsfonds krijgen geadviseerd waaraan de tussenpersoon het meest verdient in plaats van wat het beste is voor de belegger. Het provisieverbod verlaagt de kosten van fondsen waardoor Nederland dit jaar goed scoort in de categorie ‘tarieven en kosten’.
Ongunstige belastingen
De belastingregels zijn voor Nederlandse beleggers bijzonder ongunstig in vergelijking met andere landen. En zijn uniek onder de 25 onderzochte landen: alle beleggingen boven een bepaald bedrag wordt verondersteld een rendement van – momenteel – 4% te halen en Nederlanders betalen belasting over een geschat in plaats van een actueel behaald rendement.