Aberdeen Asset Management lanceert een nieuw investment grade fund gericht op opkomende markten om te voorzien in een duidelijke behoefte van klanten. De groep kan al rekenen op 75 miljoen euro aan startkapitaal van een Duits pensioenfonds.
Het nieuwe Aberdeen Global Select Emerging Markets Investment Grade Bond Fund wordt beheerd door het gerenommeerde Emerging Market Debt Team, onder leiding van Brett Diment. Het nieuwe fonds is feitelijk een investment grade-versie van het Aberdeen Global Select Emerging Markets Bond Fund. Dit betekent dat het beleggers de mogelijkheid biedt om te beleggen in schuldpapier uit opkomende markten met een hogere kredietkwaliteit en potentieel lagere volatiliteit.
De Duitse institutionele markt heeft duidelijk belangstelling voor Emerging Markets Debt. De plaatselijke verzekeringswetgeving stelt echter minimumeisen aan de kredietratings. Daardoor kunnen verzekeraars niet beleggen in het volledige spectrum van deze klasse. Andere institutionele beleggers staan voor een soortgelijk dilemma wanneer ze hun bestaande vastrentende beleggingen willen diversifiëren maar niet willen beleggen in schuld met een kredietkwaliteit die lager is dan investment grade.
Naast Duitsland is het fonds ook geregistreerd in andere landen, waaronder Oostenrijk, België, Luxemburg, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De minimale inleg bedraagt 1 miljoen euro.
“Het nieuwe fonds geeft institutionele beleggers toegang tot het potentieel van beleggingsmogelijkheden in wereldwijde opkomende markten, met de nadruk op investment grade-obligaties”, licht Hans Benenga, Global Deputy Head of Distribution bij Aberdeen Asset Management, toe. “Dit fonds vertaalt de succesvolle staat van dienst van onze gediversifieerde portefeuille naar een meer conservatieve versie van onze beproefde strategie.”
Diment vult aan dat veel instellingen zijn onderbelegd in deze klasse, maar dat er voor beleggers goede argumenten bestaan om hun allocatie aan obligaties uit opkomende markten uit te breiden. “Gezien de huidige problemen in de ontwikkelde wereld lijkt het logisch dat beleggers hun vastrentende portefeuilles willen diversifiëren door relatief meer te beleggen in het sneller groeiende deel van de wereld, waar de rendementen bovendien aantrekkelijker zijn. Landenspecifieke risico’s blijven uiteraard bestaan, maar een beleggingsproces dat gebaseerd is op onderzoek uit de eerste hand helpt beleggers bij hun inzicht in zowel de risico’s als het aanwezige potentieel.”