Er heerst onder Nederlandse beleggers nog veel onbekendheid met de huidige dienstverlening van vermogensplanners. Slechts 16% gebruikt een vermogensadviseur. En dat percentage vindt de Federatie VermogensPlanners (FVP) veel te laag.
Dat meldt de organisatie naar aanleiding van een recent onderzoek van BlackRock onder klanten van vermogensplanners. Volgens het onderzoek stimuleren vermogensadviseurs niet alleen het financiële vermogen van hun klanten, maar ook het geestelijke vermogen. Deze klanten zijn namelijk behoorlijk zelfverzekerd.
De FVP, die zich voornamelijk richt op vermogende klanten en DGA’s, wijst vooral op de conclusies over de ‘Mass Affluent’, oftewel het topsegment, in het onderzoek. Dit zijn klanten met een belegbaar vermogen van meer dan 100.000 euro. Zij zeggen erg tevreden te zijn over de waarde van het advies. Circa 70% geeft aan dat de waarde van de dienstverlening goed of zelfs excellent is.
In heel Nederland is er echter nog wel een inhaalslag nodig, want slechts 16% van de Nederlandse beleggers gebruikt een vermogensadviseur. “Er is dus nog veel onbekendheid met de huidige dienstverlening van vermogensplanners en dit baart zorgen”, aldus Michiel van Vugt, bestuurslid van de vereniging FVP.
Het blijkt volgens Van Vugt telkens weer dat klanten die zelf financiële beslissingen nemen in de zogeheten ‘behavior gap’ trappen. “Met name beleggingsbeslissingen worden vaak genomen op basis van emotie. En dat zorgt er helaas vaak voor dat klanten hoog kopen en laag verkopen. De professionele adviseur kan een klant behoeden voor deze fout.”
Lees ook: ‘BlackRock vindt het tijd voor een voorjaarsschoonmaak’
De FVP geeft aan dat zij zich in 2015 inzet om meer klanten bewust te maken van de noodzaak van een allesomvattend advies.