De high yield-markt schudt op zijn grondvesten als gevolg van de angst voor recessie, een bankencrisis en de invloed van de lage olieprijs. “Blijf kalm”, is het advies van Sander Bus, portefeuillemanager van het Robeco High Yield Bonds Fund. “Je wordt daar als high yield-belegger voor beloond. “Angst in de markt biedt juist koopkansen.”
Bus geeft aan dat de creditspreads (het verschil in rentabiliteit van bedrijfsobligaties ten opzichte van staatsobligaties) in sommige delen van de markt zijn uitgelopen naar maar liefst 800 basispunten vanwege de angst voor een recessie in de Verenigde Staten en andere zorgen.
De uitgelopen spreads worden beschouwd als risico-indicator en laten zien dat veel beleggers hun stukken verkopen. Toch biedt de huidige angst in de markt ook koopkansen, vindt de fondsmanager. Zijn fonds heeft zelfs zijn risicogecorrigeerde marktpositie, oftewel bèta, verhoogd in de vaste overtuiging dat de rendementen vanzelf komen, als je maar geduld hebt.
Geruchten
“De markt is de afgelopen weken pessimistischer geworden en de spreads zijn opgelopen. Juist daarom zien wij op dit moment meer kansen. We hebben de bèta van de portefeuille verhoogd naar een overweging van 1,1. Angst in de markt voor het onverwachte schept altijd koopkansen.”
Bus zegt dat er drie factoren zijn die de volatiliteit aanwakkeren: de angst voor een recessie in de VS, de aanhoudend lage olieprijs (die van olie-inkomsten afhankelijke staatsbeleggingsfondsen minder inkomsten bezorgt) en het gerucht van een nieuwe bankencrisis in Europa na negatief nieuws over een aantal individuele banken. “Dit wordt verder versterkt door zwakke macrocijfers, vooral in Azië, maar ook in een aantal ontwikkelde markten. Men denkt dat dit aanwijzingen zijn voor een mogelijke recessie in de VS.”
Hij ziet dat geld wegstroomt uit de markt. “Maar beleggingsfondsen melden nog geen grote uitstroom. De verkoopdruk is vermoedelijk afkomstig van staatsbeleggingsfondsen. En er gaat ook een gerucht dat in Europa een nieuwe bankencrisis in de maak is. Wij zijn het met dat gerucht trouwens totaal niet eens.”
Armageddon
Het is volgens hem erg moeilijk te voorspellen of er een recessie in de VS komt en aan uitspraken daarover waagt Bus zich niet. Wat hij wel zeker weet, is dat een mogelijke recessie al in de huidige spreads is geprijsd. “Ze zijn weliswaar niet zo hoog als in 2008, maar wel op een niveau dat wordt geassocieerd met recessies. Alleen een Armageddon is niet ingeprijsd, maar dat is ook niet wat wij verwachten”, aldus Bus.
De high yield-belegger stelt dat de uitstroom van geld van staatsbeleggingsfondsen uit landen die last hebben van de lage olieprijs uiteindelijk terecht komt in de portemonnee van de Europese en Amerikaanse consumenten. “Die gaan dat geld uitgeven, wat goed is voor de economie, of spaart het en dan vindt het op de een of andere manier zijn weg wel naar de kapitaalmarkt. Dat duurt alleen nog even. We zitten nu in een overgangsfase.”
Wat de bankencrisis betreft, constateert Bus dat het fundamenteel niet echt slechter gaat met de banken. “Het draait alleen maar om sentiment. De laatste weken hebben zich problemen met een aantal specifieke banken voorgedaan die het sentiment geen goed hebben gedaan.”
De malaise op de grondstoffenmarkt vanwege de angst voor een Chinese vertraging was in 2015 een belangrijke oorzaak van de volatiliteit. “Maar er komen de laatste tijd wat positieve signalen uit de markt. De prijs van ijzererts is gestegen na het dieptepunt van december, wat erop kan wijzen dat er enig herstel is in China.”
Hij ziet ook dat sommige sectoren de volgende fase van de kredietcyclus ingaan en zich bezig gaan houden met het versterken van de balans. “Het is een meer behoudende fase na jaren van financial engineering, die kan leiden tot bubbels en het nemen van risico’s.”
Zeg nooit nooit
Bus is altijd actief op zoek naar kansen in sectoren waar het sentiment of de houding van het management beter wordt voor obligatiehouders. De fondsmanager ziet dus kansen op de markt, maar blijft toch behoedzaam in het selecteren van winnaars en het vermijden van verliezers.
“We hebben een kleine positie van ongeveer 4% in financiële dienstverlening en beleggen alleen in hoogwaardige banken. Dat levert een mooie bijdrage aan de spreiding van de portefeuille en verhoogt de performance. In de meer risicovolle Contingent Convertibles van banken (CoCo’s) hebben we maar een heel kleine positie van minder dan 0,5%.”
In olie heeft zijn fonds de onderweging verkleind via de aankoop van hoogwaardige namen. De minder goede energienamen blijven onderwogen. In metaal en mijnbouw is er nu een kleine overweging, omdat ervanuit wordt gegaan dat de markt te pessimistisch is en de metaalprijzen niet meer dalen.
“We zijn nog steeds overwogen Europa versus de VS, wat vooral het resultaat is van sectorvoorkeuren en het feit dat we nog onderwogen willen blijven in het triple-C segment dat veel groter is in de VS.”
Ook is hij voorzichtig met bedrijven die een groot deel van hun omzet in China genereren. “Maar zeg nooit nooit, voor welk bedrijf dan ook. Met het huidige prijsniveau kunnen we de komende jaren een zeer goed rendement realiseren, mits we defaults blijven vermijden.”