Sparen heeft alleen zin als het gaat om regelmatig geld opzij zetten voor een mooie reis of een grote uitgave. Om vermogen te laten groeien of minimaal in stand te houden, rekening houdende met inflatie en fiscale afdrachten, is beleggen de enige optie.
Voor vermogensopbouw sparen is zinloos. De inflatie en fiscale afdrachten zijn over het algemeen hoger dan de opbrengst op een spaarrekening. Maar sparen is toch het bekende appeltje voor de dorst? Ja, als markten normaal functioneren en als de overheid ons een eerlijke en meer op de huidige marktomstandigheden toegesneden vermogensrendementsheffing oplegt.
Helaas functioneren markten momenteel niet normaal. Centrale banken doen er alles aan om de rente zo laag mogelijk te houden om de economie aan te zwengelen en ze hopen op inflatie. Dat de overheid dan meent dat wij 4% rendement zouden moeten kunnen halen op ons vermogen, is achterhaald als we kijken naar sparen.
Nog onaantrekkelijker
Tijdens de invoering van de heffing van het zogenaamd fictief rendement was de spaarrente inderdaad 4% en hoger. Dus verdedigbaar. De laatste jaren is een vergoeding van 4% op een spaarrekening echter niet meer voorgekomen. Je mag je handen dichtknijpen als je vandaag de dag 1% krijgt, maar je moet wel 1,2% aan belasting betalen. Spaargeld wordt met meer dan 100% belast. Sparen kost dus geld in plaats van dat het geld oplevert.
Dan mogen ze het in Den Haag wel hebben over de rijken extra belasting te laten betalen op hun vermogen, maar het dilemma is hoe progressief je het wil hebben. Is op spaargeld een belastingdruk van 100% of meer wenselijk? En dat terwijl pensioenfondsen hun verplichtingen moeten afrekenen tegen de veel lagere actuele marktrentes. Vreemd.
Nu is er even geen inflatie, maar inflatie maakt sparen alleen nog maar onaantrekkelijker. Zoals ik al aangaf, doen overheden en centrale banken er alles aan om inflatie te creëren met een historische geldschepping en lage rentes. Dit alles om zwakke eurolanden en banken overeind te houden, iets waarvan iedere econoom weet dat dit vroeg of laat tot (hyper)inflatie kan leiden. Inflatie maakt de oplossing van de schuldenproblematiek wel makkelijker, maar is niet goed voor spaarders.
Enige alternatief
Naast het feit dat sparen nu gelijk staat aan interen, moeten we ook niet vergeten dat er in het verleden regelmatig periodes zijn geweest dat spaargeld vernietigd werd door hyperinflatie, oorlogen, het afpakken ervan of het uiteenvallen van financiële systemen. Zeg nooit dat een van deze zaken, of iets geheel anders wat we ons nog niet goed realiseren, niet kan gebeuren.
Het enige alternatief is dus beleggen. Dat wil niet zeggen dat alles in aandelen moet, alhoewel die de inflatie goed bijhouden. Zorg gewoon voor een goed gespreide portefeuille. Sparen is alleen voor zaken waarvan je verwacht dat je het geld op de korte of middellange termijn nodig zou kunnen hebben, voor onverwachte zaken, maar beperkt tot hooguit enkele tienduizenden euro’s. Ga de rest beleggen.