Het Verenigd Koninkrijk is een donkere tunnel ingegaan na de uitslag van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie (EU). De Gibraltarezen stemden massaal tegen een Brexit. De gevolgen van de volksraadpleging sidderen nu ernstig door op het zuidelijkste puntje van het Iberisch Schiereiland.
Er heerst de Brexit-blues, omdat het overzeese gebied in een zwart gat dreigt te verdwijnen. Afsluiting kan de doodsteek betekenen voor de bloeiende economie. Vorig jaar bedroeg de groei bijna 11%. Dat is in belangrijke mate te danken aan de financiële dienstverlening.
De soevereiniteit van Gibraltar is al eeuwenlang een heftig strijdpunt tussen de Britten en de Spanjaarden. Van een Spaanse inlijving moeten de Gibraltarezen niets hebben. Maar ze voelen de storm aanwakkeren. Het is de prijs van de Brexit.
Wat kunnen beleggers hiervan leren? Europa raakt op drift. Cijfertjes zijn leuk, maar beleggers kunnen niet om de politieke configuraties van landen en regio’s heen. De contouren van de nieuwe verhoudingen in Europa zijn zich op dit ogenblik aan het uitkristalliseren en dat stemt niet hoopvol.
Premier Fabian Picardo van Gibraltar heeft in elk geval een bondgenoot gevonden in zijn Schotse collega Nicola Sturgeon, want de Schotten willen koste van kost niet uit de EU. Volgens een legende blijft Gibraltar in handen van de Britten zolang de beroemde kolonie berberapen nog op de rots leeft. Hopelijk haalt de Spaanse regering het niet in het hoofd om de arme beesten met nootjes te vergiftigen.