Het economische nieuws uit het eurogebied blijft gunstig. Over de mate waarin president Trump zijn verkiezingsbeloftes zal weten waar te maken ontstaat steeds meer twijfel.
De gunstige berichten over de economie van het eurogebied blijven aanhouden. Het herstel op de Europese arbeidsmarkt zet onverminderd door. In februari waren er, vergeleken met januari, 140 duizend personen minder werkloos. Vooral in Zuid-Europa herstelt de arbeidsmarkt. In Italië daalde het werkloosheidspercentage met een verrassende 0,3%-punt. In Spanje was er sprake van een daling van 0,2%-punt waardoor er in dat land nu 500 duizend werklozen minder zijn dan een jaar geleden. In Duitsland en Frankrijk stokte het herstel van de arbeidsmarkt maar wel op heel verschillende niveaus. In Duitsland is er met een werkloosheidspercentage van 3,9% min of meer sprake van volledige werkgelegenheid terwijl in Frankrijk dit percentage maar niet echt onder de 10 uitkomt.
De Europese detailhandel profiteert van de aantrekkende arbeidsmarkt. Minder werklozen leidt tot meer klanten in de winkel. In februari stegen de detailhandelsverkopen in het eurogebied met 0,7% ten opzichte van januari terwijl het eerder voor januari gepubliceerde cijfer opwaarts is bijgesteld naar een groei van 0,1%. Hierdoor lijkt de groei van de particuliere consumptie in de eurozone zich in het eerste kwartaal van dit jaar te hebben versneld ondanks dat een oplopende inflatie in een reële loondaling heeft geresulteerd.
In tegenstelling tot het economische nieuws uit het eurogebied was die vanuit de VS enigszins teleurstellend. De sentimentsindex voor de dienstensector daalde namelijk van 57,6 in februari naar 55,2 in maart. Alhoewel een dergelijk cijfer nog steeds wijst op een flinke groei zou de terugval in verband kunnen staan met toegenomen onzekerheid over de mate waarin Donald Trump zijn verkiezingsbeloftes zal weten waar te maken.
Nu Obamacare – de Amerikaanse zorgverzekering – vanwege gebrek aan steun vanuit het Huis van Afgevaardigden niet wordt afgeschaft is namelijk een deel van de financiering van de beloofde belastingverlaging verdwenen. Ook over Trump’s andere plannen bestaan twijfels of deze door het Congres zullen worden aangenomen, ondanks dat de Republikeinse Partij een meerderheid heeft. Binnen de Republikeinse partij is er de zogenoemde Freedom Caucus. Een groep van 36 afgevaardigden (van de in totaal 237 zetels die de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben) die een zeer behoudende koers voorstaat. Maar tegelijkertijd zijn er ook ongeveer 50 afgevaardigden – bekend onder de naam Tuesday Group – die juist een meer gematigde koers wil varen. Gebrek aan eenheid binnen de Republikeinse partij kan ertoe leiden dat ook de andere verkiezingsbeloftes van Trump niet (volledig) zullen worden gerealiseerd. Bovendien zijn er volgend jaar alweer midterm elections waarbij het gehele Huis opnieuw zal worden gekozen en de Senaat voor een derde. Beleggers kunnen wel eens te optimistisch zijn geweest over de mate waarin Trump de Amerikaanse economie zal weten te stimuleren.