Het moet bij de Britse premier David Cameron zwaar aangekomen zijn dat zijn oude steun en toeverlaat Boris Johnson, de burgemeester van Londen, zich heeft uitgesproken voor een Brexit. Eerder keerde een aantal van zijn kabinetsleden zich tegen het door hem gesloten akkoord om in de Europese Unie (EU) te blijven.
The City, het financiële hart van Londen, is met dit rumoer verre van blij. De aldaar gevestigde financiële reuzen hebben er geen enkel belang bij dat het Verenigd Koninkrijk terugvalt in een splendid isolation.
Londense bankiers willen dat de stad zijn dominerende positie behoudt op het gebied van financiële activiteiten. De aantrekkelijkheid van The City als financieel centrum in Europa loopt gevaar. ING heeft aangekondigd zijn 650 werknemers in Londen over te hevelen naar de EU indien er een Brexit komt. Een reeks andere megabanken dreigt ook weg te gaan. Veel financiële toeleveranciers denken aan hetzelfde.
De gevaren van een Brexit worden zeker een onderwerp van gesprek tijdens de vwd cash Fund Awards van dit jaar, aangezien hierbij een belangrijk deel van de fondsenindustrie aanwezig is. Gaat het licht uit voor Londen? Wordt The City weer een achterstandsbuurt?
Zoals altijd met het verval van machtscentra is er ook een positieve kant. Want die financiële vluchtelingen zullen toch moeten worden opgevangen. Parijs is daarbij in beeld. Maar wie weet krijgt Amsterdam door deze volksverhuizing ook weer zijn oude glorie als financiële metropool terug. Tel uit de winst met die aanwas van internationaal talent.